Sign In

Министар Касиповић: Октобарски правнички дани, корисно савјетовање за рад институција

Објављено:

​У просторијама Правног факултета Универзитета у Бањој Луци, данас је почело дводневно савјетовање правника под називом  "Октобарски правнички дани", на којeм ће да учествује више од 500 правника из Републике Српске, Федерације БиХ и држава из региона.

Министар правде у Влади Републике Српске Антон Касиповић је, у обраћању приликом отварања савјетовања, истакао да су "Октобарски правнички дани", успјешно и корисно савјетовање за рад институција, те да је најбољи примјер Министарство правде у Влади Републике Српске које је предложило више закона него министарства правде у ФБиХ и на нивоу БиХ.

"Број закона које је Министарство правде Српске предложило Влади и Народној скупштини далеко превазилази збир закона које су наше колеге предложиле у ФБиХ и на нивоу БиХ. То показује колики значај има и ово савјетовање за наш квалитетан и успјешан рад", рекао је министар Касиповић.

Предсједник Удружења правника Републике Српске Рајко Кузмановић нагласио је да је ово удружење од изузетног значаја за развој права и правног поретка у Републици Српској.

Предсједник Кузмановић сматра да у БиХ постоје огромни проблеми у дјеловању и функционисању правног система и поретка, ради чега је тешко конституисати квалитетне правосудне институције.

"У БиХ данас имамо пет различитих правних система, од одређених елемената система из бивше Југославије, социјалистичке БиХ, затим правни систем Републике Српске, ФБиХ, онај који се односи на ЕУ. За сваког правника је веома тешко да се снађе у таквом систему", рекао је предсједник Кузмановић.

Декан Правног факултета Универзитета у Бањој Луци Жељко Мирјанић је подсјетио да је ово 15. савјетовање правника, те да је од изузетног значаја и за Правни факултет.

"`Октобарски правнички дани` окупљају угледне правнике и стручњаке из земаља бивше Југославије, али и Европе. Савјетовање се потврђује као облик сталног образовања правника у правосуђу, управи, адвокатури, привреди, друштвеним дјелатностима и осталим областима живота и рада", рекао је декан Мирјанић.

Савјетовање је организовано у шест катедри - државноправна, управно и радноправна, грађанскоправна, привредноправна, међународноправна и кривичноправна.

Током савјетовања о теми "Изградња и функционисање правног система" биће организован и "Правнички час" посвећен животу и раду истакнутог правника Јове Росића.

За ово савјетовање у оквиру часописа "Правна ријеч" штампан је зборник радова у којем су објављена 84 реферата које је припремило 111 угледних правника.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.