Sign In

Министар Касиповић: Охрабрити људе да пријављују корупцију

Објављено:

​Министар правде у Влади Републике Српске Антон Касиповић и шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Брус Бертон одржали су данас, у Бањој Луци, тематску конференцији за новинаре, на којој су говорили о заједничким активностима, пројектима те сарадњи у области превенције, сузбијања и системататске борбе против корупције.

Министар Касиповић је овом приликом изјавио да жели охрабрити људе који пријављују корупцију, те поручио да очекује пуну афирмацију Закона о заштити лица која пријављују корупцију у Републици Српској.

"Очекујемо озбиљне пријаве које би надлежни процесуирали", рекао је министар Касиповић.

Он је навео да га радује чврста одлука Мисије ОЕБС-а у БиХ да сарађује са Министарством правде у Влади Републике Српске, те сматра да је важна и потребна сарадња и у другим ресорима.

Министар Касиповић је истакао да је Министарство у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у БиХ спровело обуке за 437 лица о поступању путем Апликације за извјештавање о реализацији Акционог плана за спровођење Стратегије за борбу против корупције у Републици Српској од 2018. до 2022. године, што ће бити настављено у наредним мјесецима јер има људи које треба додатно едуковати.

"У јануару наредне године имаћемо прве извјештаје о реализацији Стратегије за борбу против корупције у Републици Српској од 2018. до 2022. године када ћемо видјети финални производ овог заједничког напора", додао је министар Касиповић.

Он је истакао да је увјерен да ће Република Српска до краја године имати усвојен Закон о суђењу у разумном року, први такав у БиХ, који ће бити додатни импулс за брже поступање пред правосудним институцијама, а све у функцији наших грађана.

Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ амбасадор Брус Бертон оцијенио је да је корупција рак који подрива демократске институције и повјерење грађана у њих.

Он је појаснио да су Мисија ОЕБС-а у БиХ и ресорно министарство заједно радили на Закону о заштити лица која пријављују корупцију Републике Српске и Стратегији за борбу против корупције за период од 2018. до 2022. године, те да су осмислили обуке о употреби софтвера за мониторинг спровођења ове Стратегије као и пратећег Акционог плана.

Он је поручио да је Мисија ОЕБС-а посвећена даљој сарадњи у развоју законодавства и његовој примјени.

 "Сви знамо какву штету у свим друштвима може учити корупција. Ова врста борбе захтијеваће дугогодишње напоре и обећали смо своју помоћ Министарству и Српској", нагласио је амбасадор Бертон.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.