Sign In

Министар Касиповић: Приоритет реформа правосуђа

Објављено:

​"У правосудним институцијама ради велики број квалитетних и моралних људи, али у систему морају бити препознати и они који овако не раде", сматра министар правде Српске.

 

Интервју, министар правде у Влади Републике Српске Антон Касиповић

Разговарао: Борис Ного, новинар агенције „Срна"

 

Министар правде у Влади Републике Српске Антон Касиповић, истиче да је неопходна реформа правосуђа у БиХ, јер на ово упозоравају стручна јавност, али и грађани који нису задовољни садашњом ситуацијом о овој области.

"Да ли ће бити у формату структуралног дијалога, који смо имали неколико година и није дао жељене резултате, или неком другом не знам, али је сигурно да реформа мора бити урађена", рекао је минстар Касиповић у интервјуу Срни.

 

Он је мишљења да у правосудним институцијама ради велики број квалитетних и моралних људи, али у систему морају бити препознати и они који овако не раде.

"Уз ангажман министарстава правде, Високог судског и тужилачког савјета БиХ, те свих који чине власт, неопходно је да правосудне институције раде на механизмима помоћу којих би били уочени они који не раде квалитетно и наносе им штету", сматра министар  Касиповић.

 

Он наглашава да је један од циљева Министарства правде Републике Српске наставак законодавних активности, односно предлагање законских рјешења.

Касиповић је подсјетио да је у претходне четири године Министарство правде Републике Српске предложило, а Народна скупштина усвојила 40 законских рјешења.

"Усвојено је 40 законских рјешења, међу којима Кривични законик, Закон о правобранилаштву и Закон о заштити лица која пријављују корупцију. Веома је важно што су законска рјешења упућивана у процедуре у форми нацрта, па онда и приједлога, јер су о рјешењима могли да се изјасне струка и академска заједница", додао је министар Касиповић.

 

Према његовим ријечима, у овој години биће завршена анализа примјене Кривичног законика Републике Српске.

"У складу са анализом и утврђеним препорукама радна група ће предложити измјене и допуне Кривичног законика, што је веома значајно. Одговорно, аналитично и стручно морамо овоме приступити, ништа се не смије урадити брзоплето, јер је Кривични закон један од најважнијих докумената у свакој држави", категоричан је министар Касиповић.

 

Он је навео да је у скупштинској процедури Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о регистрацији пословних субјеката, а Влада Српске је утврдила и Нацрт измјена и допуна Закона о ликвидационом поступку.

"Радићемо у овој години и на изради новог закона о нотарима. Вјерујем да ћемо квалитетним и преданим радом остварити зацртане циљеве", каже министар Касиповић.

 

Говорећи о раду Комисију за спровођење Стратегије борбе против корупције од 2018. до 2022. године, Касиповић је рекао да ова комисија има веома одговорне задатке, јер сугерише, предлаже и на неки начин контролише оно што ради Министарство правде када је ријеч о борби против корупције.

"Драгоцјена нам је подршка ОЕБС-а, а у наставку сарадње са невладиним сектором вјерујем да ћемо имати значајније резултате у борби против корупције. Поступања и амбиције Министарства правде Републике Српске, када је ријеч о овом питању, вјерујем, да су инспиративна и за остале у БиХ", навео је миникстар Касиповић.

 

Када је ријеч о ефектима Закона о заштити лица која пријављују корупцију, Касиповић је оцијенио да нису довољни и да се мора и даље радити на промоцији ово законског рјешења.

"За ово су потребна два услова - да људи заиста буду сигурни да неће сносити посљедице уколико пријаве корупцију и да схвате и буде им доказано да ће њихов ангажман завршити судским поступцима", закључио је министар Касиповић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.