Sign In

Одржана конференција уочи Међународног дана борбе против корупције

Објављено:

Поводом обиљежавања Међународног дана борбе против корупције, Министарство правде у Влади Републике Српске уз подршку Мисије ОЕБС-а у БиХ, организовало је данас, у Бањој Луци, конференцију која је била посвећена питању законске заштите лица која пријављују корупцију.

На конференцији је оцијењено да су непознавање закона, страх од освете неки од разлога због којих мали број људи пријaвљује корупцију иако је она препозната као највећи проблем друштва.

Приликом обраћања присутнима, у уводном дијелу конференције, помоћник министра правде у Влади Републике Српске Јелена Вукадиновић je подсјетила да, од јуна 2017. године, Република Српска има закон који штити лица која трпе штетне посљедице због корупције или пријаве корупције у јавном и у приватном сектору РС.

Она је истакла да суштина Закона о заштити лица која пријављују корупцију, није у пријави корупције, јер механизми пријаве корупције постоје одавно, већ да се обезбиједи механизам заштите права лица која трпе штету због корупције.

"Постоји податак да је бањалучком Основном суду поднесена једна тужба за заштиту права лица која трпе штетне посљедице због корупције а одлука је на преиспитивању пред Окружним судом. Министарству правде Републике Српске поднесено је 10 оваквих захтјева", рекла је овом приликом Вукадиновићева.

Она је најавила и да ће ресорно министарство у јануару наредне године имати тачне статистичке податке о захтјевима за заштиту права лица која трпе штету због корупције.

"Видјећемо како закон функционише у пракси, а конкретне резултате и податке имаћемо тек у јануару јер се тада сабирају", изјавила је Вукадиновићева.

Правни савјетник у Мисији ОЕБС-а у БиХ Гордана Живковић подсјетила је да ОЕБС од 2017. године, подржава Министарство правде Републике Српске у изради, промоцији и примјени Закона о заштити лица која пријављују корупцију, јер је то један од кључних закона у борби против корупције.

Учесници конференције били су судије Уставног и Врховног суда, те окружних и основних судова у Републици Српској, инспектори Инспектората Српске, стручни савјетници Центра за пружање бесплатне правне помоћи, те представници Правобранилаштва Српске, Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, Уније удружења послодаваца Српске, Савеза сидиката, ЦЕСТ-а и града Бања Лука.

Овом приликом представљен је Коментар Закона о заштити лица која пријављују корупцију који има за циљ да допринесе његовој једнообразној примјени и отклони евентуалне дилеме, као и промотивни спот о Закону о заштити лица која пријављују корупцију.

 

Коментар Закона о заштити лица која пријављују корупцију можете преузети у прилогуПодијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.