Sign In

Рад у јавном интересу може замијенити затворску казну до годину дана

Објављено:

​Представници Министарства правде у Влади Републике Српске одржали су данас, у Бањој Луци, састанак са начелницима општина и представницима јавних предузећа и установа које дјелују на подручју ове регије, на тему извршења алтернативне мјере рада у јавном интересу.

„Рад у јавном интересу представља алтернативну врсту кривичне санкције која се починиоцу кривичног дјела, по одлуци надлежног суда, може изрећи у ситуацијама када на његов захтјев суд може одлуку о затворској казни да замијени овом врстом санкције, рекао је инспектор у Министарству правде у Влади Републике Српске Ненад Миркоњ.

Он је навео да је рад у јавном интересу врста санкције која се извршава у локалној заједници у јавним предузећима и јавним установама.

"По одлуци суда тај рад може трајати од 60 до најдуже 360 радних сати и треба да се изврши у периоду од шест мјесеци", навео је Миркоњ.

Према његовим ријечима, законодавним и нормативним оквиром предвиђено је које врсте дјелатности могу доћи у обзир код извршења ове врсте кривичних санкција, а то су дјелатности из области екологије, хуманитарног рада, комуналних дјелатности, рударства и енергетике.

"Када се изрекне оваква врста санкције, осуђеник остаје код своје куће и своје породице и на свом радном мјесту, а кроз број сати који је кроз судску одлуку изречен он извршава ту неку санкцију - дуг према заједници умјесто одласка на издржавање затворске казне", појаснио је Миркоњ.

Он је рекао да законодавац није прецизирао врсту кривичног дјела, истичући да је у Кривичном законику само прописана дужина затворске казне, а ради се о свим врстама казни затвора које су изречене у трајању до једне године.

Замјеник градоначелника Бање Луке Срђан Амиџић рекао је да град Бања Лука даје пуну подршку оваквим пројектима, јер у локалним заједницама у земљама које примјењују ову врсту санкције постоје позитивна искуства која су вишеструка и у економском смислу и социјалној компоненти.

"Град Бања Лука има посебну жељу да грађани буду безбједни и као локална заједница желимо да будемо партнер у свему овом и да се упознамо са појединостима како би безбједност грађана била на очекиваном нивоу", истакао је Амиџић.

Министарство правде у сарадњи са Савезом општина и градова Српске спроводи активности на стварању услова потребних за извршење алтернативне мјере рада у јавном интересу.

Рад у јавном интересу може се обављати у јавним предузећима, установама и правним лицима која обављају дјелатност у оквиру које се може остварити општа сврха извршења кривичних санкција, те посебна сврха извршења мјере рада у јавном интересу. 

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.