Sign In

Усвојен Приједлог Закона о амнестији

Објављено:

​Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су у првом дијелу 25. редовне сједнице, у Бањој Луци,  Приједлог Закона о амнестији, по хитном постуку.

Министар правде у Влади Републике Српске Антон Касиповић је, образлажући oво законско рјешење, рекао да је оно потребно због чињенице да је Народна скупштина од оснивања до данас донијела само један Закон о амнестији, и то у октобру 2005. године. 

„Институт амнестије  у теорији кривичног права опште је усвојен и  предвиђају га сва савремена кривична законодавства. Усвајањем Приједлога Закона о амнестији, Република Српска би задржала примат у Ресору извршења кривичних санкција у БиХ", изјавио је министар Касиповић.

Он је додао да ће доношење  Закона о амнестији стимулативно дјеловати на осуђена лица, на начин да се за вријеме издржавања казне затвора добро понашају и тиме остваре могућност да се ослободе даљег издржавања казне затвора или да им се иста ублажи.

Предметним законом прописано је да право на амнестију имају лица осуђена правоснажном пресудом судова у Републици Српској, која су се, на дан ступања на снагу овог закона, затекла на издржавању казне затвора у казнено-поправним установама у Републици Српској, ФБиХ или иностранству, те правоснажно осуђена лица која нису упућена на издржавање изречене казне. 

Иницијативу за доношење овог закона покренули су чланови Одбора Народне скупштине Републике Српске за представке, приједлоге и друштвени надзор и Омбудсман БиХ, након обиласка осуђених лица на издржавању казне затвора у казнено-поправним  установама  у Републици Српској  и  ФБиХ, те упознавања са притужбама појединих осуђених лица, а које су се односиле на дуг  период од дана доношења посљедњег акта амнестије.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.