Sign In

Усвојен Приједлог Закона о одузимању имовине која је проистекла извршењем кривичног дјела

Објављено:

​Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су у првом дијелу 25. редовне сједнице, у Бањој Луци,  Приједлог Закона о одузимању имовине која је проистекла извршењем кривичног дјела, чији је основни циљ да се уреде правила поступка, унутар којег ће се моћи ефикасно открити, осигурати те привремено или трајно одузети таква имовина.

Министар правде у Влади Републике Српске Aнтон Касиповић је, образлажући ово законско рјешење, навео, да се потреба за доношењем новог закона појавила ради усклађивања одредаба овог закона са одредбама новог Кривичног законика Републике Српске.

„Уведене су и нове групе кривичних дјела и измијењен редослијед чланова закона у односу на ранија законска рјешења, а указала се и потреба за прописавањем ових кривичних дјела у овом члану закона", навео је министар Касиповић.

Он је додао да ће се на овај начин отклонити и препреке са којима се сусрећу припадници Министарства унутрашњих послова и правосудних институција, Агенција за управљање одузетом имовином, у вези са провођењем одредаба Кривичног законика Републике Српске и других прописа, а који прописују да нико не може задржати противправо стечену имовину.

Одузимање имовине је релевантан међународни стандард којим се осигуравају адекватне законске и институционалне претпоставке за ефикасно откривање и онемогућавање кориштења имовине за коју се сумња да је проистекла извршењем кривичних дјела.

Прописивањем поступка којим ће се отклонити ове препреке се, између осталог, достижу и међународни стандарди у законском нормирању материје одузимања имовине која је проистекла извршењем кривичног дјела.

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.