Sign In

Утврђен Приједлог Закона о амнестији

Објављено:

​Влада Републике Српске утврдила утврдила је на данашњој, 180. сједници која је одржана у Бањој Луци, Приједлог Закона о амнестији, по хитном поступку.

Овим законом даје се амнестија лицима која су осуђена правоснажном пресудом судова у Републици Српској а која су се, на дан његовог ступања на снагу, затекла на издржавању казне затвора у казнено-поправним установама у Републици Српској, ФБиХ или иностранству, те за лица која су правоснажно осуђена, а нису упућена на издржавање изречене казне затвора.

У његовој изради учествовали су представници Министарствa правде у Влади Републике Српске као и чланови Одбора Народне скупштине Републике Српске за представке, приједлоге и друштвени надзор.

​Потреба за израду закона, првенствено је садржана у чињеници да је Народна скупштина Републике Српске, од дана оснивања до данас донијела само један Закон о амнестији, и то у октобру 2005. године.

Према закону, амнестија би обухватила већи број осуђених лица за које су надлежни судови прије ступања на снагу овог закона издали упутне акте за упућивање на издржавање казне затвора и која се већ налазе у казнено-поправним установама на издржавању казне затвора.

Наведено би повољно утицало на ниво неопходних финансијских средстава која су потребна за остваривање основне функције казнено-поправних установа у Републици Српској.

Иако смјештајни капацитети казнено-поправних установа у Републици Српској у суштини задовољавају њене потребе, актом амнестије омогућио би се да се, путем института премјештаја осуђених лица, смањи пребукираност капацитета у појединим казнено-поправним установама.

Приједлог Закона о амнестији ће,  у наредном периоду, бити упућен и у скупштинску процедуру.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.