Sign In

Утврђен Приједлог Закона о одузимању имовине која је проистекла извршењем кривичног дјела

Објављено:

​Влада Републике Српске утврдила је данас, на 174. сједници, у Бањој Луци, Приједлог Закона о одузимању имовине која је проистекла извршењем кривичног дјела, а којим се уређују услови, поступак и органи надлежни за откривање, одузимање и управљање имовином која је проистекла извршењем кривичног дјела и прекршаја, те међународна сарадња.

Потреба за доношењем новог закона појавила се ради усклађивања одредаба овог закона са одредбама новог Кривичног законика РС, који је у примјени од јула 2017. године, а којим су значајно измијењена бића појединих кривичних дјела и њихови називи те су другачије груписана.

Такође, уведене су нове групе кривичних дјела и измијењен редослијед чланова закона у односу на ранија законска рјешења, те се указала потреба за прописавањем ових кривичних дјела у овом члану Закона.

Основни циљ доношења новог закона јесте да се на свеобухватан и прецизан начин уреде правила поступка, унутар којег ће се моћи ефикасно открити, осигурати и по потреби, привремено или трајно одузети имовина, која је проистекла извршењем кривичног дјела или прекршаја, прописаних важећим законодавством.

Поред наведеног, циљ закона је да се успоставе ефикасни механизми за управљање имовином која је привремено или трајно одузета.

На овај начин ће се отклонити препреке са којима се, у свом раду, сусрећу припадници Министарства унутрашњих послова и правосудних институција, Агенција за управљање одузетом имовином, у вези са провођењем одредаба Кривичног законика РС и других прописа, а који прописују да нико не може задржати противправно стечену имовину.

Приједлог Закона о одузимању имовине која је проистекла извршењем кривичног дјела ће,  у наредном периоду, бити упућен и у скупштинску процедуру.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.