Sign In

Утврђен Приједлог закона о остваривању права на бесплатну правну помоћ

Објављено:

​Влада Републике Српске утврдила је, на 72. сједници, у Бањој Луци, Приједлог Закона о остваривању права на бесплатну правну помоћ у Републици Српској а којим се сваком физичком лицу, које према свом имовинском стању није у могућности да оствари право пред судом или другим органима без штете по нужно издржавање себе и породице, мора обезбиједити бесплатна правна помоћ.

Остваривање права на правично суђење и једнак приступ правди свим лицима без обзира на имовинско стање представља темељно начело и загарантована права највишим актима и међународним конвенцијама.

Овим законом уређује се право на бесплатну правну помоћ и утврђују корисници, облици и субјекти надлежни за пружање ове помоћи, поступак пружања бесплатне правне помоћи, услови и начин остваривања права на ову помоћ, промијењене околности које наступе у поступку остваривања овог права али и неоправдано одобрена бесплатна правна помоћ, трошкови заступања, као и надзор над примјеном закона и контрола у остваривању права на бесплатну правну помоћ.

Приједлог Закона о остваривању права на бесплатну правну помоћ у Републици Српској ће, у наредном периоду, бити упућен у скупштинску процедуру.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.