Sign In

Утврђен Приједлог Закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција

Објављено:

Влада Републике Српске утврдила је данас, на 179. сједници, одржаној у Бањој Луци, Приједлог Закона  о извршењу кривичних и прекршајних санкција Републике Српске.

Одредбе овог закона примјењују се на сва лица која се, у Републици Српској, налазе у казнено-поправним установама на извршењу казне затвора.

Закон је утврђен с циљем усклађивања досадашњег система извршења кривичних санкција са кривичним и прекршајним законодавством Републике Српске, усклађивања са појединим одредбама Закона БиХ о извршењу кривичних санкција, притвора и других мјера, те отклањања извјесних потешкоћа и нејасноћа из претходних рјешења.

Предложеним законским рјешењем прописује се начин извршења казне затвора изречене у кривичном и прекршајном поступку, казне дуготрајног затвора, притвора, рада у јавном интересу, мјера безбједности обавезног психијатријског лијечења и чувања у здравственој установи као и обавезног лијечења од зависности.

Модел овог закона је у основи инспирисан законодавством из окружења и неких високоразвијених земаља Европе, али коригован и прилагођен нашим условима.

Њиме се омогућава успостављање равнотеже, између потребе да се друштво заштити од криминала и лица која се баве криминалом, а да се испоштују међународни стандарди у области људских права осуђених лица, према документима УН и Европске конвенције о основним људским правима и слободама.

Приједлог Закона  о извршењу кривичних и прекршајних санкција Републике Српске ће,  у наредном периоду, бити упућен и у скупштинску процедуру.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.