Sign In

За борбу против корупције потребан активан ангажман свих релевентних учесника у Српској

Објављено:

Посланици Народне скупштине Републике Српске данас су, у трећем наставку 23. редовне сједнице, у Бањој Луци, усвојили Нацрт Стратегије борбе против корупције у Републици Српској од 2018. до 2022. године, као и  Информацију о реализацији Стратегије борбе против корупције у Републици Српској (2013. – 2017.).

Министар правде у Влади Републике Српске Антон Касиповић је изјавио да је циљ Нацрта Стратегије борбе против корупције у Српској од 2018. до 2022. године, јачање правног и институционалног оквира у овој области.

Он је истакао је да су у системском спречавању корупције постављена три приоритета, а то су:

  • спречавање корупције,
  • њено сузбијање,
  • сарадња институција са невладиним сектором са циљем подизања свијести о штетности ове појаве.

Министар Касиповић је нагласио да је неопходно створити претпоставке за активно учешће појединаца и организација у ефективној реализацији политика, програма и мјера за борбу против корупције, те ојачати повјерења грађана у институције, али и истакао да је у борби против корупције урађено много.

"Министарство правде је радећи на реализацији стратегије понудило, а Народна скупштина је усвајала, важне законе међу којима су закони о сузбијању корупције и организованог криминала, адвокатури, стечајном поступку, јавним тужилаштвима и многи други," казао је министар Касиповић.

Он је навео да су проведена савјетовања и обуке судија и тужилаца у вези са заштитом лица која пријављују корупцију, те да је у току припрема за едукацију запослених у другим институцијама као и проширивање   Апликације за пријаву сумње на корупцију и друге неправилности путем интернета, на све јавне институције.

Министар Касиповић је овом приликом подсјетио да се каснило са оснивањем Комисије за спровођење  Стратегије борбе против корупције јер није било одазива на јавни позив за именовање њених чланова али да је у Министарству правде формиран Одсјек за спровођење стратегије, да постоји и привремени стручни тим, који пружа подршку њеном спровођењу.

"Како би стање било додатно унапријеђено, треба усвојити и нове законе. Треба да буде донесен нови Закон о спречавању сукоба интереса, а предложићемо и надам се да ћемо имати подршку парламента да идемо на усвајање Закона о испитивању поријекла имовине. То је закон који је неопходан ", истакао је министар Касиповић.

У Информацији о реализацији Стратегије борбе против корупције у Републици Српској (2013. – 2017.), је наведено да је у Републици Српској, у периоду од 2014. до 2016. године, откривено 1.096 кривичних дјела привредног криминалитета која имају обиљежја корупције.

Надлежним тужилаштвима поднесена су 682 извјештаја против 1.007 лица, а 28,9% тих кривичних дјела отпада на злоупотребу службеног положаја.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.