Sign In

Министар Касиповић: Усвајање измјена Кривичног закона БиХ би водило ка вербалном деликту

Објављено:

Антон Касиповић, министар правде у Влади Рeпубликe Српскe, интервју

Рaзгoвaрao: Мито Травар, новинар порталa Kликс.ба

 

"Министарство правде Републике Српске је својим закључком јасно рекло да су предложене измјене Кривичног закона неприхватљиве. Споран је био члан 9. нацрта закона који се односи на члан 145.(а) у самом тексту закона и споран је прво с формално-правне тачке гледишта јер се ради о ремећену јавног реда и мира," каже у интервју за Кликс.ба министар правде РС Антон Касиповић.

"На крају крајева и у новом тексту Кривичног закона РС члан 359. се односи на подстицање на мржњу и запријећена је и одређена казна, тако да и генерално и формално-правно у нашем мишљењу јасно стоји да је то у искључивој надлежности ентитета и да самим тим не може бити предмет инкриминисања по Кривичном закону БиХ", истиче министар Касиповић.

Додаје да је то треће мишљење Министарства правде РС у току ове године, прво је дато у фебруару, друго у марту и треће 1. јуна ове године.

 "У суштинском смислу, мислим да већ у овој фази, док се расправља о приједлогу закона, постаје евидентна политичка штета и јављају се тензије, самим тим то отежава и комуникацију између различитих нивоа власти у БиХ и на другим питањима, ја мислим да је то потез који није ни довољно формално-правно осмишљен, а није се размишљало ни о посљедицама", каже министар Касиповић.

Он наводи да у БиХ постоји много унутрашњих дилема и различитих вриједносних судова па је тако и са предложеним измјенама.

 "Ономе ко би негирао страшне злочине у БиХ на разним странама и међу разним људима, а посебно у Сребреници, не треба закон него љекар, то питање односа према стравичном рату који је иза нас и с посљедицама које ће ово друштво трпјети десетинама година постојат ће стотинама година у колективном сјећању. Када је ријеч о Сребреници, ја сам 2006. био у Поточарима, по одлуци тадашњег предсједника Владе РС-а Милорада Додика, заједно с покојним министром Омером Бранковићем, данима и седмицама се нисам могао унутар себе консолидовати због тежине тог доживљаја када се неколико стотина табута с посмртним остацима људи унесе у Поточаре. Али ми имамо низ неразјашњених питања кроз низ година, неко исто тако може рећи прошле су толике деценије и зашто се сада враћати на питање Јасеновца, може проћи 300 година, а колективна свијест и сјећање људи ће увијек бити живо", каже министар Касиповић.

Додаје, да се сада може доћи у ситуацију да, гледајући овај текст закона који је предложен, доживљај тужиоца који би евентуално водио поступак када неко негира геноцид, али може се рећи да је усташки логор Јасеновац био радни логор и неће одговарати.

 "Шта ако слиједећи логику овако предложеног члана 9. КЗ БиХ неко организује научни скуп на којем ће тврдити да то није био геноцид, дакле покушавати то научно доказати, или сними документарни филм са саговорницима који ће рећи да то није био геноцид, да ли ће он доћи на удар закона? Шта је са поступцима на судовима у којима одбрана оптужених може покушати доказати да то није било тако? Дакле, мислим да бисмо евентуалним усвајањем ових измјена дошли у несагледиве проблеме и да би нас то водило директно према вербалном деликту и осујетило слободу мисли, при чему желим бити посве прецизан јер толико зла се догодило и толике посљедице од трагичног рата у БиХ имамо да ми још увијек не желимо погледати истини у очи. Имате ситуацију да у једном граду једна страна обиљежава неки дан као датум своје значајне побједе, а друга страна као страшан злочин. Чини ми се да ствари нису добро постављене и да би добро било када се доноси неки закон размишљати на начин шта и колико доброг то доноси заједници, а мени се чини да већ трпимо штетне посљедице оваквог конципирања закона", образлаже министар Касиповић.

Министар Касиповић сматра да се из става Министарства правде РС-а сасвим јасно може закључити да оваквој законској одредби није мјесто у Кривичном закону БиХ, на начин како је то постављено.

 "Мислим да има сасвим довољно простора и аргументације да Савјет министара поступи управо на овај начин, не знам како ће оно у коначници одлучивати јер је било различитих изјава, ја не спадам у оне који тешким и великим ријечима говоре о људима појединачно, али мислим да је неодржива теза да кажемо прихватили смо ставове Министарства правде РС-а да закон иде. Наш став је јасан и експлицитан и ми дефинитивно доказујемо и указујемо на чињеницу да оваквој инкриминацији није мјесто у Кривичном закону БиХ", закључио је министар Касиповић.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.