Sign In

Министарство правде РС: Неодговорно држање животиња кривично кажњиво

Објављено:

​Министарство правде у Влади Републике Српске упућује апел власницима свих животиња да се одговорно, савјесно и хумано понашају према својим љубимцима, те да им обезбиједе адекватно старатељство због безбједности наших грађана,  а посебно из разлога што држање љубимаца подразумијева и преузимање законом утврђених обавеза у погледу њиховог чувања и држања.

Поводом трагичног губитка живота који је настао усљед уједа паса, овом приликом желимо подићи свијест заједнице о томе да су посљедице оваквих поступка појединаца прије свега кривични поступци чији исход су казне затвора, али и штета коју у одређеним ситуацијама трпе и грађани и држава.

Одговорно власништво подразумјева васпитавање, адекватно старатељство и социјализацију животиња, тј. да су животиње стерилисане, чиповане и вакцинисане.

Поштовањем наведеног промовише се поштовање закона и утицај на подизање свијести и на спречавање немилих догађаја изазваних од стране животиња.

Подсјећамо да се неадекватно држање и чување опасних животиња као и посљедице које могу наступити, третира у два закона и то у Закону о јавном реду и миру те Кривичном законику Републике Српске.

У зависности од посљедице, одређује се да ли ће се починилац третирати у прекршајном или у кривичном поступку.

Законом о јавном реду и миру прописано је, да ће се онај ко без надзора или заштитних средстава држи или води опасне животиње које другог могу да престраше или повриједе, или онај ко на јавном мјесту злоставља животиње, казнити новчаном казном у износу од 300 до 900 КМ.

Нови Кривични законик Републике Српске као и раније важећи Кривични закон Републике Српске ово питање третира у  члану 394., под називом „Изазивање опште опасности".

Тако се прописује да ће се онај ко општеопасном радњом или општеопасним средством изазове опасност за живот људи или за имовину већег обима, казнити казном затвора од шест мјесеци до пет година.

Ако су дјела извршена на мјесту гдје је окупљен већи број људи, починилац ће се казнити казном затвора од једне до осам година, а ако је почињено нехатно, казниће се новчаном казном или казном затвора до три године.  

Ако је дјело почињено из мржње, починилац ће се казнити казном затвора од једне до десет година.

Чланом 394., такође је прописано да ће се, ако је усљед дјела наступила тешка тјелесна повреда једног или више лица или имовинска штета великих размјера, починилац казнити казном затвора од једне до десет година. Ако је усљед дјела наступила смрт једног или више лица, починилац ће се казнити казном затвора најмање пет година.

Из наведених разлога, упозоравамо грађане да је питање несавјесног чувања опасних животиња и наступање посљедица, прописано у кривичном законодавству Републике Српске као кривично дјело против опште сигурности људи и имовине  и  да су запријећене казне у том случају веома високо постављене.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.