Sign In

Одржана стручна расправа о Нацрту Закона о посебном регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце

Објављено:

Стручна расправа о Нацрту Закона о посебном регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце, којим се поред успостављања регистра одређују и лични подаци који се у њега уписују,  начин њиховог чувања и давања на кориштење, степен повјерљивости као и обавезе уписаних лица, одржана је данас, у Бањој Луци.

Помоћник министра правде у Влади Републике Српске Слободан Зец, најавио је да би се ово законско рјешење, на разматрању пред посланицима, требало наћи на наредној сједници Народне скупштине Републике  Српске.

"Овај акт Влада Републике Српске ће разматрати на сутрашњој сједници, а његово упућивање у скупштинску процедуру зависи од динамике рада Народне скупштине", рекао је помоћник Зец.

Он је додао да ће се након примједби и сугестија које буду дали народни посланици на нацрт сачинити приједлог овог закона, који ће након утврђивања на сједници Владе Републике Српске, бити упућен у скупштинску процедуру.

Омбудсман за дјецу Републике Српске Нада Граховац напоменула је да остваривање права дјеце и њихова заштита траже систем, што подразумијева предузимање цијелог низа мјера и активности у различитим ресорима.

"Успостављањем регистра педофила, како се популарно зове овај закон, могу слободно да кажем да смо практично заокружили систем заштите дјеце од различитих облика насиља у нормативном смислу. Адекватна реакција надлежних институција у задатим нормативним оквирима треба да обезбиједи заштиту дјеце у овој области", нагласила је Граховчева.

Она је навела да се замјерке на предложени текст нацрта овог закона односе на то да се обавезе које имају лица која су у регистру престају након 10 година, што је, како сматра, кратак рок и требало би га продужити.

Граховчева је додала да истовремено треба повећати предвиђени број јављања лица из тог регистра надлежном полицијском органу након издржане затворске казне.

Предсједник Управног одбора Друштва психолога Републике Српске Сања Радетић Ловрић рекла је да ни овај закон неће спријечити да било које дијете заборави штету која му је нанесена, односно трауму коју је доживјело због сексуалног злостављања или искориштавања.

"Није да ових дјела раније није било, само су механизми њиховог откривања били слабији него што су данас. Овај закон схватам као један од могућих механизама контроле починилаца оваквих кривичних дјела", навела је Ловрићева.

Начелник јединице Управе за полицијску подршку Министарства унутрашњих послова Републике Српске Јово Марковић подсјетио је да ово министарство дуго година сарађује са свим релевантним институцијама о питању превенције, односно заштите дјеце у свим облицима.

"Нама је у интересу да се спријечи злостављање или искориштавање дјеце прије него што Министарство унутрашњих послова Републике Српске мора да реагује. Мислим да ће регистар умногоме допринијети да се те ствари спријече", истакао је Марковић.

Наведену расправу организовало је Министарство правде у Влади Републике Српске у сарадњи са институцијом Омбудсмана за дјецу, како би се добила стручна мишљења, сугестије и примједбе на урађени текст нацрта те унаприједила понуђена законска рјешења.

 Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.