Sign In

Одржан округли сто о законској заштити лица која пријављују корупцију

Објављено:

​​​​Министарство правде у Влади Републике Српске уз подршку Мисије ОЕБС у БиХ, организовало је данас, у Бањој Луци, округли сто на тему Законска заштита лица која пријављују корупцију, са циљем да се промовишу досадашњи резултати примјене Закона о заштити лица која пријављују корупцију те да се размјене искуства у овој области.

У Републици Српској у посљедњих годину дана, од када се примјењује наведени закон, постоје два случаја екстерне заштите, односно двије тужбе поднесене надлежном суду, рекла је овом приликом помоћник министра правде Републике Српске Јелена Вукадиновић.

Она је појаснила да се екстерна пријава подноси органима унутрашњих послова и Тужилаштву, а интерна одговорном лицу које руководи субјектом у вези са чијом дјелатношћу је дошло до повреде или угрожавања права.

"Министарство правде је у посљедњих годину дана запримило девет интерних пријава које су се односиле на незаконитости и неправилности у раду других органа", рекла је Вукадиновић.

Она је навела да је Министарство пријаве прослиједило надлежним органима.

"Закон предвиђа интерну и екстерну пријаву, а лице које пријављује корупцију може да одлучи коју ће да поднесе, као и да ли жели интерну или екстерну заштиту", рекла је  Вукадиновићева.

Правни савјетник у Мисији ОЕБС-а у БиХ Гордана Живковић рекла је да је Мисија ОЕБС препознала значај Закона о заштити лица која пријављују корупцију у БиХ, те је подржала ресорно министарство у припреми и доношењу, али и промоцији овог закона.

"Округли сто је прлика да сумирамо досадашње резултате, увидимо да ли постје поједине области које је потребно унаприједити, те размијенити искуства са гостима из региона", рекла је Живковићева.

Округлом столу су присуствовали и гости из Србије и Хрватске.

Предсједник Прекршајног суда у Београду Милан Мариновић рекао је да у Србији постоји Закон о заштити узбуњивача већ трећу годину, који је дао изузетне резултате, те нешто ново, а то је привремена мјера заштите лица која указују на негативне појаве, нарочито појаве корупције у друштву и у својим фирмама гдје раде.

"До сада је неколико десетина привредних мера изречено у Србији, те овај закон може послужити као пример другим земљама у окружењу", рекао је Мариновић.

Према његовим ријечима, друштво треба да се постара и да убиједи све потенцијалне узбуњиваче, односно лица која би указала на потенцијалну корупцију, да то слободно чине јер ће бити заштићени.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.