Sign In

Отворена нова зграда Основног суда и реконструисан Окружни суд у Бањој Луци

Објављено:

​Министар правде у Влади Републике Српске Антон Касиповић присуствовао је данас, у Бањој Луци, свечаности поводом отварања зграде Основног суда, те завршетка реконструкције и надоградње зграде бањoлучког Окружног суда.

Министар Касиповић је изразио захвалност Европској унији и Високом судском и тужилачком савјету  БиХ на реализацији овог пројекта.

Он је навео да посебну пажњу жели скренути људима који раде у Основном и Окружном суду у Бањој Луци, да ће на ова или нека друга врата, улазити људи који траже правду и право, те да њихов осјећај, када буду излазили на ова врата треба да буде једнак њиховој нади када улазе.

"Остаје да сјајни људи који раде у ове двије правосудне институције, свој посао обављају на најбољи начин", рекао је министар Касиповић, истичући да је у то апсолутно увјерен.

Он је навео да су ресорно министарство и Влада Републике Српске учинили све да створе законски оквир и да се унаприједи правосудни систем, како би се радило у интересу свих у Републици Српској.

Шеф делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк рекао је да су ова два објекта у цијелости обновљена и опремљена, што ће унаприједити рад свих запослених у овим институцијама, а самим тим и владавину права.

"Ове просторије треба попунити садржајем, а тај садржај је управо посао у правосуђу и то у служби грађана који треба да буду сви једнаки пред законом, што је једна од осовних премиса ЕУ", поручио је Вигемарк.

Предсједник ВСТС БиХ Милан Тегелтија рекао је да је ово историјски дан, не само за град Бањалуку, већ и за правосуђе Републике Српске и БиХ, те поручио да владавина права мора да буде оживотворена у једнакости људи пред законом.

Предсједник бањoлучког Основног суда Миленко Милекић рекао је да су средства за овај пројекат издвојена из ИПА фондова ЕУ за период 2012-2015. године, истичући да пројекат схвата као награду за њихов досадашњи рад.

Предсједник бањoлучког Окружног суда Марија Аничић Згоњанин навела је да овај суд својом надлежношћу покрива цијелу Републику Српску када је ријеч о суђењима у кривичним дјелима борба против корупције, организованог, привредног криминала и ратних злочина.

Свечаности су, између осталих, присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић .Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.