Sign In

Потпредсједник Касиповић пустио у рад сервис јавног увида у податке Регистра цијена непокретности

Објављено:

​Потпредсједник Владе Републике Српске Антон Касиповић је, у Бањој Луци, свечано пустио у рад сервис јавног увида у податке Регистра цијена непокретности, чији су подаци који се односе на цијену, површину и врсту непокретности од данас, доступни јавности, на званичној интернет страници Републичке управе за геодетске и имовинско правне послове.

Потпредсједник Касиповић рекао је да је сервис јавног увида у податке из Регистра веома значајан пројекат, чијом ће реализацијом велику корист имати становништво и инвеститори у Републици Српској.

"Снажан допринос биће видљив прије свега у транспарентности тих података који су неопходни, јер могу обезбиједити квалитетан приступ инвеститорима који су потребни свакој земљи и Републици Српској.", рекао је потпредсједник Касиповић.

Он је изјавио да очекује потпуно укључивање у овај пројекат Нотаријата Републике Српске, јер су нотари неопходни и имају важну улогу у овом послу.

Потпредсједник Касиповић је у име Владе Републике Српске захвалио амбасадору Шведске у БиХ Андерсу Хагелбергу за донаторска средства за Регистар цијена непокретности, те запосленима у РУГИП-у, уз чију подршку је реализован пројекат.

Вршилац дужности директора РУГИП-а Босиљка Предраговић навела је да Регистар служи и за израду планова и извјештаја неопходних за праћење тржишта и за моделирање масовне процјене вриједности непокретности за потребе становништва, банака, инвеститрора, процјенилаца.

"Успостављање Регистра је значајно и за послове експропријације, креирања политике употребе земљишта, узимање хипотекарних кредита", додала је Предраговићева.

Амбасадор Шведске у БиХ Андерс Хагелберг рекао је да је Шведска у великој мјери присутна у БиХ са циљем да допринесе напредовању БиХ ка интеграцији према ЕУ.

"Регистар цијена некретнина и земљишна администрација су од животне важности за привреду у БиХ. То значи мање неизвјесности, а више улагања, као и прилику да за повезивање са правилним системом опорезивања", закључио је Хагелберг.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.