Sign In

Потребно да Република Српска донесе Закон о амнестији

Објављено:

​На састанку министра правде у Влади РС, Антона Касиповића са члановима Одбора за представке, приједлоге и друштвени надзор у Народој скупштини РС те шефовима скупштинских посланичких клубова, који је, на иницијативу чланова поменутог скупштинског одбора, одржан данас, у Бањоj Луци, закључено је да je потребно усвојити Закон о амнестији.

"Сагласан сам са закључком о потреби усвајања Закона о амнестији, посебно имајући у виду чињеницу да је посљедњи акт амнестије архаичан. Донесен је прије 12 година, тачније још 2005. године, " изјавио је овом приликом министар Касиповић.

Закон о амнестији односио би се на лица којима су судили судови у Српској, а Министарство правде РС је спремно да упути приједлог за доношење овог акта  и Министарству правде БиХ, да би сличан закон био донесен и нивоу БиХ.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић изјавио је да је ријеч о хуманој идеји и акту милости, којим би највиши законодавни орган требало да прецизно дефинише ко заслужује опрост једног дијела казне, али и да га је потребно припремити до 4. јула, уколико посланички клубови желе да закон иде у хитној процедури .

Предсједник скупштинског Одбора за представке, приједлоге и друштвени надзор, Слободан Протић, рекао је да су чланови Одбора у протеклом периоду посјетили осуђена лица на издржавању казни у казнено-поправним заводима у Фочи, Бањој Луци, Зеници и Мостару, гдје су се увјерили да дио проблема са којима се суочава цијело друштво произилази управо јер је Закон о амнестији застарио.

Омбудсман БиХ из реда српског народа, Љубинко Митровић је, у име ове институције, изразио спремност да се активно укључи у израду закона, те навео да подржава приједлог да се покрене иницијатива за доношење сличног закона на свим нивоима власти у БиХ.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.