Sign In

Пријавилац корупције према закону не може имати штетне посљедице због пријаве

Објављено:

​Бањој Луци је, данас, одржана конференција за новинаре поводом ступања на снагу Закона о заштити лица која пријављују корупцију, којим се обезбјеђује заштита права свих лица која пријављују корупцију у јавном и приватном сектору.

Помоћник министра правде Републике Српске у Ресору за послове нотаријата, адвокатуре, правобранилаштва, бесплатне правне помоћи и спровођење Стратегије за борбу против корупције Јелена Вукадиновић, позвала је све грађане Српске да пријаве било који облик корупције или угрожавања својих права, који имају вези са корупцијом или њеном пријавом.

Она је истакла да овим Законом пријавилац корупције не смије и не може имати било какве штетне посљедице за пријаву корупције, па чак и ако се покаже или утврди да наводи у пријави нису били истинити, под условом да је пријава извршена у доброј намјери, али се истовремено забрањује злоупотреба пријављивања корупције, односно злонамјерно и неистинито пријављивање корупције којим се тражи имовинска корист.

"Пријава корупције може да буде интерна, што значи да пријавилац обавјештава одговорно лице које руководи субјектом у вези са чијим радом је покушана или извршена корупција, као и екстерна да пријавилац обавјештава Министарство унутрашњих послова, Тужилаштво и организације цивилног друштва које се баве заштитом људских права и борбом против корупције", појаснила је Вукадиновићева.

Пријава корупције треба обавезно да садржи:

  •  опис чињења или нечињења које представља корупцију,
  •  чињенице и околности на основу којих пријавилац сумња да је покушана или извршена корупција, 
  •  податке о самом лицу које пријављује корупцију.

Пријава корупције може да садржи и материјалне доказе на основу којих пријавилац сумња да је извршена или покушана корупција, као и податке о лицу за које постоји сумња да је извршило корупцију.

Министарство правде у Влади Републике Српске у наредном периоду ће организовати низ активности на промоцији овог закона, како би га приближили грађанима те их анимирали да пријаве корупцију.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.