Sign In

Завршено 14. савјетовање правника „Октобарски правнички дани“

Објављено:

Другом пленарном сједницом на којој су усвојени бројни закључци са дводневне расправе те подјелом цертификата учесницима, данас је на Правном факултету у Бањој Луци, завршено 14. савјетовање правника под називом „Октобарски правнички дани".

Овогодишње савјетовање правника отворио је предсједник Удружења правника Републике Српске, академик проф. др Рајко Кузмановић.

Свечаном отварању присуствао је и министар правде у Влади Републике Српске Антон Касиповић.

На овогодишње савјетовање пријављен је 91 реферат од 120 аутора, који су објављени у три тома часописа Удружења правника Републике Српске „Правна ријеч".

Бројни правници са подручја цијеле бивше Југославије и из иностранства су два дана расправљали о основној теми савјетовања „Изградња и функционисање правног система", а занимљива излагања и дискусије могле су се чути и у раду пет катедри у којима се расправљало према правним областима.

Након прве пленарне сједнице делегација организатора, у саставу проф. др Жељко Мирјанић, доцент др Зоран Васиљевић и студент Сузана Обрадовић, положила је цвијеће  на спомен плочу  студентима и радницима Универзитета у Бањој Луци који су у  минулом отаџбинском рату уградили своје животе у темеље Републике Српске.

У једној од пауза, издавачка кућа "Параграф" из Београда одржала је презентацију базе података у којој се налази правничка литература (службени гласници, пресуде, конвенције, судска пракса, модели уговора и сл.).

На крају првог радног дана савјетовања на Правном факултету одржане су значајне и манифестације.

Одржана је промоција књиге „Бесједе - прилог афирмацији науке и умјетности", аутора академика проф. др Рајка Кузмановића, која садржи 100 најважнијих бесједа аутора, изговорених у различитим приликама.

Поред ненаметљивог и скромног говора аутора, своје импресије и запажања  о књизи, публици су овом приликом представили академик проф. др Снежана Савић те рецензенти проф. др Никола Мојовић и проф. др Синиша Каран.

Одржан је и Правнички час посвећен угледном правнику Марку Арсовићу о којем су говорили академик проф. др Миодраг Симовић и омбудсман БиХ проф. др Љубинко Митровић,  као и Правничко вече за учеснике савјетовања.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.