Sign In

Обезбјеђењем заштите права на суђење у разумном року до убрзања судских поступака

Објављено:

​Влада Републике Српске утврдила је, на 46.редовној сједници, одржаној у Бањој Луци,  Нацрт Закона о заштити права на суђење у разумном року, а којим се уређује право на суђење у разумном року и његова заштита те право на правично задовољење због повреде овог права којe се остварује у судском поступку.

Овим законом се прописује и право странке на новчано обештећење и надокнаду имовинске штете због повреде  права на суђење у разумном року.

Такође, прописана је могућности објављивања пресуде, којом је утврђено да је неоправдано одуговлачен поступак и одлучивање, на интернет страници суда, што чини oве поступке транспарентнијим, омогућава правично задовољење странке те повећава повјерење грађана у правичну судску заштиту.

Право на заштиту права на суђење у разумном року има свака странка у судском поступку која сматра да суд није у разумном року одлучио о њеном праву или обавези, сумњи или оптужби за кривично дјело, а право и дужина трајања разумног рока утврђују се у складу са праксом Европског суда за људска права у Стразбуру.

Кроз обезбјеђење заштите права на суђење у разумном року, убрзаће се судски поступци а то ће, свим категоријама становништва, омогућити брже и ефикасније провођење судских поступака и рјешавање спорних питања око којих грађани воде судски спор.

Нацрт Закона о заштити права на суђење у разумном року ће, у наредном периоду, бити упућен у скупштинску процедуру.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.