Sign In

Министри Пашалић и Голић у посјети Бјелорусији

Објављено:

​​​

Потпредсједник Владе и министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић бораве у дводневној радној посјети Републици Бјелорусији на позив ресорних министара. 
Током првог дана посјете организован је састанак министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Бориса Пашалића и министра пољопривреде и хране Бјелорусије Анатоли Кхотко. 
На састанку је разговарано о могућој сарадњи Бјелорусије и Републике Српске првенствено када је ријеч о пољопривредној и шумарској механизацији, размјени искустава у научно-истраживачком сектору и о могућој трговинској размјени. Бјелоруски министар изразио је спремност да се у наредном периоду интензивирају разговори у погледу размјене студената и професора првенствено у области пољопривреде, имајући у виду да Бјелорусија има посебно развијен образовни систем у тој области. 
Министар Кхотко исказао је посебну заинтересованост у размјени искустава када је ријеч о овчарству, имајући у виду да планирају у наредном периоду посебну пажњу да посвете развоју тог сектора. 
Након састанка у Министарству организована је посјета државној фабрици за производњу трактора „Belarus Minsk tractor works“. 
Министар Пашалић разговарао је са руководством фабрике о интезивнијем пласману њихових производа на тржишту Републике Српске, имајући у виду да су бјелоруски трактори међу најквалитетнијим у свијету, а истовремено значајно јефтинији. 
Први дан радне посјете министар Пашалић завршио је обиласком државне фабрике за производњу млијечних производа. 
Ради се о фабрици која на дневном нивоу преради око 900 тона млијека. На састанку са руководством фабрике изражена је обострана жеља за успостављање међусобне сарадње. 
Министар Пашалић позвао је делегацију из Бјелорусије да посјети Републику Српску када би могли да буду договорени и конкретни кораци у будућој сарадњи.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.