Sign In

Потписан уговор о наводњавању у општини Братунац

Објављено:

​​​

Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и конзорцијума "Хигра" Бијељина - "Градитељ НС" Нови Сад потписали су данас у Бањалуци уговор за пројекат наводњавања у општини Братунац на површини од 436 хектара у вриједности 8,1 милион КМ.
Директор Јединице за координацију пољопривредних пројеката у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Раденко Јефтић рекао је да 85 одсто вриједности овог пројекта обезбјеђује Влада Српске, а 15 одсто локална заједница. 
Јефтић је рекао да је вриједност комплетног пројекта за Републику Српску 24 милиона долара и да предвиђа изградњу система за наводњавање на осам до девет локација површине 3.850 хектара обрадивог пољопривредног земљишта. 
Он је рекао да је циљ пројекта у Братунцу, који би требало да буде завршен у првој половини идуће године, изградња 26 подсистема за наводњавање на локацији од 17 мјесних заједница у овој општини.
"Реализацијом пројекта биће ријешено питање наводњавања, односно стабилне производње у области воћарства са интенцијом на производњу малина", истакао је Јефтић. 
Он је напоменуо да је ово трећи уговор који је потписан у оквиру комплетног пројекта за Републику Српску, додајући да су претходно изграђени системи за наводњавање у Новом Селу и Пелагићеву на површини од 826 хектара. 
Представник извођача радова конзорцијума "Хигра" Бијељина - "Градитељ НС" Нови Сад Драган Сарић рекао је да овај пројекат предвиђа изградњу система за наводњавање на 26 локација у општини Братунац. 
"Захват је велики, предвиђа се изградња око 100 километара мреже, 26 резервоара, 14 бунара, седам водозахвата, сабирних комора, уградња око 70 пумпи", прецизирао је Сарић. 
Он је рекао да је предвиђени рок за изградњу осам мјесеци и требало би да буде завршен до фебруара идуће године. 
Начелник општине Братунац Недељко Млађеновић рекао је да је ова општина до сада била лидер у производњи малине и јагодичастог воћа на подручју Републике Српске. 
"Вријеме ће показати да је ово највећи историјски пројекат који се реализује за привреду и пољопривреду на подручју општине Братунац јер до сада није било пројеката вриједности изнад 8,1 милион КМ", истакао је Млађеновић. 
Он је рекао да тренутно постоји производња око 4.000 тона малине са око 1.300 произвођача гдје је прошле године била чиста добит од 13 до 15 милиона КМ. 
"Наш циљ је да у наредних шест година са наводњавањем имамо изграђену противградну заштиту, да имамо довољно хладњача, свој формирани расадник, те да изађемо на производњу 10.000 тона малине и да имамо чисту добит до 35 милиона КМ, што би укључило 2.000 породица са око 4.000 радних мјеста и сезонаца", закључио је Млађеновић.

​​Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.