Sign In

Реаговање МПШВ на изјаву лидера СДС Вукоте Говедарице

Објављено:

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске подсјећа лидера СДС-а Вукоту Говедарицу да је ова Влада Републике Српске у посљедњих пет година исплатила преко 500 милиона КМ пољопривредницима или око 100 милиона КМ годишње.
Зато су СДС и њен предсједник најмање позвани да говоре о томе каква је пољопривредна политика ове Владе и ресорног Министарства, јер пољопривредници добро знају каква је била политика СДС-а, која је подстицаје дијелила без икаквог Правилника, а да се о износима и не говори јер су били пет пута мањи него сада.
Чињенице говоре и сљедеће:
- аграрни буџет ове године је повећан са 60 на 71 милион КМ, 
- прошле године издвојено додатних 10 милиона КМ
- ове године додатних пет милиона за наводњавање и капиталне инвестиције.
Сва пољопривредна удружења дала су подршку оваквим мјерама Владе и Министарства.
Осим тога Говедарица обмањује народ поредећи податке о цијенама нафте и пшенице од прије 15 година, показујући да не разумије основе тржишне економије, јер су и нафта и пшеница берзанска роба чије се цијене одређују на свјетском тржишту, те да се на њихово одређивање не може утицати.
Оно на шта Влада и Министарство могу утицати и што су и урадили је да повећају подстицаје за производњу пшенице који износе око 500 КМ по хектару, што је најбоље у односу на земље окружења и што у потпуности задовољава ратаре.
Кад већ говори о нафти, Говедарица би требао да каже гдје је била регресирана нафта за пољопривреднике од 2001-2006 године, а ако не зна, подсјећамо га да ова Влада од 2013.године пољопривредницима обезбјеђује регресирану нафту, за шта је у посљедњих пет година обезбијеђено 35 милиона КМ или 7 милиона КМ годишње.
Ова Влада Републике Српске се одговорно односи према пољопривредницима и увијек је уз њих и када су поплаве и суше и остале временске непогоде или болести животиња, што је небројено пута доказала исплаћујући вишемилионске износе за надокнаде штета.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.