Sign In

Министар Пашалић потписао споразум о сарадњи у Пољској

Објављено:

​​

Министар пољопривреде, шумарства и водпривреде Републике Српске Борис Пашалић управо је у Бјалистоку у Пољској са маршалом Подласког војводства Артуром Косикигом, потписао Споразум о сарадњи између војводства Подласке и Републике Српске.
Потписивању су присуствовали и помоћник министра Мирослав Бојић и савјетник министра Горан Бурсаћ.
Министар Пашалић изјавио је да је руководство Подласког војводства у Пољској заинтересовано за успостављање сарадње са Српском у области пољопривреде, индустрије, туризма, енергетике, образовања и другим.
"Добро је имати правовремене информације, а грешке са којима су се они суочили можемо избјећи ако са њима имамо добру сарадњу. Пољска је препознатљива у ЕУ по томе што је најбоље од свих земаља искористила претприступне фондове намијењене за развој пољопривреде. Област у којој се налазимо је прије двадесетак година била веома неразвијена када је ријеч о пољопривредној производњи, а данас је лидер. Договорили смо да размијенимо та искуства и маршал Подласког војводства /Артур Косикиг/ нам је ставио све њихове ресурсе на располагање", рекао је Пашалић.
Према његовим ријечима, разговарано је и о размјени добара и инвестицијама у пољопривредни сектор Српске.
"Они су заинтересовани за производњу органске хране, а ми за то имамо веома добре услове. Ми смо заинтересовани за набавку пољопривредне механизације коју не производимо у Српској, а они су веома добро развили тај сектор. Разговарали смо и о туризму, представио сам потенцијале Српске и они су веома заинтересовани за тај облик сарадње", каже Пашалић.
Он је додао да је разговарано и о томе да Српска и БиХ због свог географског положаја и добрих веза са ЕУ, Руском Федерацијом и Турском могу да буду тачка гдје се спајају економски интереси тих земаља јер је познато да између њих постоје економске баријере.
Република Српска је, додао је Пашалић, заинтересована и за сарадњу у научноистраживачком раду и размјени наставника и студената, наводећи да Пољска има јаке универзитете који школују стручни кадар за пољопривредну производњу и производњу хране.
Пашалић је рекао да је једна од тема разговора била и школство с обзиром на то да Пољска има велико искуство када је ријеч о информатичком повезивању школа, наводећи да су домаћини изразили спремност да помогну Српској приликом добијања средстава из европских фондова.
"Сигурно ћемо договорити да делегација из Пољске дође у Републику Српску и да се упозна са привредницима и људима из научноистраживачке дјелатности, а ми ћемо послати нашу делегацију у овај регион како би могли да разговарају о конкретној сарадњи", каже Пашалић.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.