Sign In

Министар Пашалић са пољопривредницима разговарао о подстицајној политици

Објављено:

​​

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да нови закон о подстицајима произвођачима мора да обезбиједи извјесност у производњи како би знали на који начин ће бити подржани у наредних пет-десет година.
Пашалић је новинарима у Бањалуци, након састанка са представницима републичких удружења пољопривредника о будућој подстицајној политици и законском уређењу ове области, рекао да се у земљама ЕУ подстицаји углавном дају по јединици површине и по грлу или производу, односно литру и килограму, док је у Српској присутна комбинација тих система.
- Пред нама је изазов како да средствима која имамо на располагању подмиримо све потребе. Нема наговјештаја да ћемо ићи са неким значајнијим повећањима аргарног буџета у наредном периоду, али ће се он повећавати постепено, тако да се морамо уклопити у оквир који имамо - указао је Пашалић.
Он је подсјетио да је аграрни буџет за ову годину био 71 милион КМ, а план за наредну годину је да буде минимално толико, али ће Министарство, због интервентне мјере откупа јунећег меса, предложити да износи 73 милиона КМ.
- Аграрни буџет нису једина средства која се упућују у пољопривредну производњу. Имамо и повољне кредите Инвестиционо развојне банке и разне пројекте које реализујемо у Републици Српској, тако да годишњи буџет за пољопривреду иноси од 150 до 180 милиона КМ - прецизирао је Пашалић.
Говорећи о закону о постицајима, Пашалић је навео да већ постоје одређени приједлози пољопривредних произвођача и да је присутна дилема да ли да подстицаји буду давани по хектару и грлу као у ЕУ или да се иде у комбинацију садашњих подстицаја у Српској и система ЕУ.
- Проблем је што и немамо поуздану информацију колико животиња имамо у Српској и БиХ, јер се у системима подаци не ажурирају на најбољи начин. Морамо владати тим информацијама да бисмо ишли са новим законом - додао је Пашалић.
Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић сматра да не треба журити са доношењем новог закона о подстицајима јер су пред њим бројне препреке, па је потребно прикупити искуства земаља из окружења и ЕУ, које су и главни конкуренти домаћим произвођачима.
- Уколико закон не буде у доброј мјери усклађен са законима ЕУ, односно висином подстицаја, бојим се да нећемо постићи ништа нарочито. Свјесни смо да сам закон не рјешава проблеме у пољопривреди и да ће једино опредјељивати пољопривредне произвођаче којом врстом производње ће се бавити, а да ћемо подзаконским актима и правилником приближније дефинисати износе подстицајних мјера - рекао је Маринковић.
Предсједник Удружења повртлара Републике Српске Бранко Мастало сматра да се у случају давања подстицаја по јединици површине морају осмислити модалитети који ће све задовољити, јер није исто производити кукуруз, пшеницу и поврће.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.