Sign In

Министар пољопривреде проф. др Борис Пашалић посјетио ПЗ "Кооператива" из Приједора

Објављено:

​Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске проф. др Борис Пашалић изјавио је данас у Приједору да ће ресорно министарство у наредном периоду снажније подржати задружни сектор да би пољопривредни произвођачи, на тај начин удружени, постали конкурентни на тржишту.
Он је у Приједору посјетио Пољопривредну задругу "Кооператива" и присуствовао промоцији прве линије хладно цијеђених сокова под називом "Капи с Козаре".
Министар Пашалић је новинарима рекао да је "Кооператива" добро организована група произвођача воћа која је схватила да је данас веома тешко бити самосталан и конкурентан на тржишту.
Он је похвалио идеју петнаестак произвођача који имају озбиљну производњу воћа да градом уништен овогодишњи род воћа лошијег квалитета преради и добије линију квалитетених сокова и понуди их домаћем тржишту.
Директор Пољопривредне задруге "Кооператива" Радивој Вујковић изјавио је да је циљ данашњег окупљања презентација хладно цијеђених сокова за које је, осим Градске управе Приједор и Агенције за локални економски развој "ПРЕДА-ПД", ресорно министарство уложило око 9.600 КМ.
"Прерадили смо око десет тона воћа, и то јабуке, крушке и јагоде и добили око 4.500 сокова у паковању од литре и 5.000 сокова у паковању од 0,25 литра. То је пилот програм који ћемо до Нове године пласирати на тржиште. Надам се да ће то бити препознато и да ће то бити будући бренд задруге", рекао је Вујковић.
Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић изјавио је да су воћари направили своје удружење и задругу и да је град за наредну годину планирао изведбу прве фазе хладњаче која ће се градити на подручју Омарске.
"Тамо ће воћари моћи трајно продужавати квалитет воћа, а вишкове користити за производњу сокова. На њима ће онда бити даље развој хладњаче и дистрибутивног центра, као и заштита воћа од леда и мраза", рекао је Ђаковић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.