Sign In

Министар Пашалић данас у Пољској разговарао са челницима предузећа Пронар

Објављено:

​​​

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић разговарао је данас у Бјалистоку са представницима пољске компније "Пронар", која се бави производњом пољопривредне механизације, о могућностима инвестирања у Српску, што би омогућило да тај вид производње буде успостављен и на овим просторима.
Пашалић је истакао да Република Српска нема производњу пољопривредне механизације, те да има интерес да је успостави.

"У том случају ми бисмо могли да је третирамо као домаћу прозводњу и да обезбиједимо јачи подстицај за пољопривредне произвођаче", рекао је Пашалић у телефонској изјави Срни из Бјалистока.

Он је навео да Министарство сада са 30 одсто суфинансира набавку механизације из иностранства, док би у случају домаће производње то суфинансирање могло бити и 50 одсто.

Пашалић је рекао да је данас у Бјалистоку представнике компаније "Пронар" информисао о погодностима које би имали уколико би се одлучили да инвестирају у Српску.

"Разговарали смо о могућностима да ова компанија на простору Републике Српске отвори своју производњу прикључака пољопривредне механизације, те ћемо у наредних неколико мјесеци да урадимо анализу који би то потенцијални партнери из Српске могли да обезбиједе потребну логистику, производни простор и раднике", истакао је Пашалић.

Он очекује да ће представници ове фирме након урађене анализе посјетити Бањалуку, те са потенцијалним партнерима разговарати о конкретној сарадњи.

Министар Пшалић рекао је да је ријеч је о великој фирми која запошљава око 2.000 људи и која има циљ да шири своје тржиште на подручје Балкана.

"Ова компанија већ сада пласира своје производе на нашем тржишту преко фирме у Републици Српској, али желе да прошире посао, те да преко нашег дођу до тржишта у Србији, Хрватској, Македонији, те Црној Гори", рекао је министар.

Пашалић, који други дан борави у Пољској, рекао је да је посјета продуктивна и да је било ријечи о развоју сарадње Српске и Пољске не само у области пољопривреде, већ и у другим областима.

"Исказана је и заинтересованост појединих општина у источном дијелу Пољске за сарадњу са сличним општинама на Балкану, односно у Републици Српској, те је већ договорена једна таква сарадња", истакао је Пашалић.

Он је подсјетио да је јуче потписао и Споразум о сарадњи Војводства Подласке и Републике Српске, који ће дати оквир за конкретну сарадњу.

Пашалић је јуче био панелиста на Источном економском конгресу у Бјалистоку на којем је истакао да Република Српска жели да слиједи примјер Пољске, која је од земље у транзицији постала једна од најуспјешнијих економија ЕУ.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.