Sign In

Појачана контрола увоза меса у БиХ

Објављено:

​​Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је данас у Сарајеву да пољопривредним произвођачима и потрошачима треба послати поруку да ће бити у првом плану када су у питању наредни кораци надлежних институција. 

Од сутра, граничне инспекцијске службе појачаће контролу увоза меса из земаља у којима су се појавиле болести и зараза животиња. Циљ је заштитити здравље становништва, али и домаће произвођаче и извознике меса. Ове мјере договорене су након састанка министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ у техничком мандату, Мирка Шаровића, и ентитетских министара пољопривреде Бориса Пашалића и Шемсудина Дедића, у Сарајеву.

"Произвођачи у БиХ у својим стајама имају велики број утовљених бикова, али немају гдје да их продају, а, са друге стране, увозе се велике количине меса из земаља у којим су се појавиле болести као што је листерија", рекао је министар Пашалић.

Наводећи да је од листерије троје људи умрло у Холандији, Пашалић је нагласио да би већ од сутра домаће инспекције на граници БиХ требало детаљније да контролишу увоз говеђег меса.

Према Пашалићевим ријечима, мјерама које ће бити предузете у први план желе се ставити домаћи произвођачи, о чему је данас постигнута сагласност.

„Ми ћемо видјети наредних дана које ће мјере да буду у првом плану али оно што је сигурно - од сутра ћемо имати ригорознију контролу на граници БиХ и томе смо се данас договорили“, рекао је Шаровић.

Шемсудин Дедић, министар пољопривреде, водопривреде и шумарства ФБиХ, каже да свакако не требамо дозволити да наши потрошачи користе месо слабијег квалитета.

„Наш циљ је да извозимо квалитетније месо другим земљама а да увозимо и као потрошачи користимо месо које засигурно мора имати квалитет који је задовољавајући“,  додао је Дедић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.