Sign In

Министар Мирјанић присуствовао отварању производно-пословног објекта фирме Карл Кине у Козарској Дубици

Објављено:

Mинистар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске проф. др Стево Мирјанић данас је у Пословној зони "Липова Греда" у Козарској Дубици присуствовао отварању новог производно-пословног објекта фирме "Карл Кине" у који је уложено три милиона КМ.
"Пуштањем у рад овог складишта, које има четири коморе, фирма потврђује своју оријентацију да ће на овим просторима дуже сарађивати са нашим кооперантима", рекао је министар Мирјанић. Он је додао да је "Карл Кине" фирма која ужива углед у цијелом свијету када је ријеч о програму прераде и кисељења поврћа.
"На овим подручјима фирма `Карл Кине` већ се потврдила као поуздан партнер за наше произвођаче. Имају 300 коопераната и врло правилан однос према произвођачима сировина, што је алфа и омега успјеха сваке прерађивачке индустрије", оцијенио је Мирјанић.
Он је додао да фирма редовно измирује обавезе и да је стекла повјерење коопераната.
"Сада се на тој основи треба ширити. Нисмо задовољни само овим нивоом сарадње јер бисмо жељели да овдје буде направљен капацитет за прераду", нагласио је Мирјанић и додао да руководство фирме "Карл Кине" озбиљно разматра ту жељу.
Он је нагласио да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске даје подршку и за досадашњи и будући рад те компаније, али да ће инсистирати да се иде корак даље и покуша договорити изградња капацитета за прераду у Козарској Дубици или било гдје у Републици Српској.
Директор фирме "Карл Кине" у БиХ Харалд Фајлинг прецизирао је да су у објекту у Пословној зони "Липова Греда", производне површине 2.000 метара квадратних, смјештене четири хладњаче у којима се дневно може ускладиштити 150 тона краставца који се транспортује у Њемачку.
"Овај локалитет је циљно изабран јер се налази у близини границе са ЕУ, те су наши кооперанти у опсегу од 100 километара", рекао је Фајлинг и нагласио да посебну захвалност дугује општини Козарска Дубица и начелнику Раденку Рељићу.
Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић рекао је да је компанија "Карл Кине" прва фирма из Њемачке која је инвестирала у изградњу објекта у Пословној зони "Липова Греда".
"Завршена је изградња великог и репрезентативног објекта, а вриједност инвестиције је већа од три милиона КМ", прецизирао је Рељић и додао да компанија намјерава да шири производњу.
Он је нагласио да ће општина Козарска Дубица апосолутно изаћи у сусрет плановима ове компаније јер ће то значити отварање нових радних мјеста.
Управник предузећа "Карл Кине" Козарска Дубица Бошко Чопрка потврдио је да је фирма успјешно пословала у прошлој години у којој је произведено 1.200 тона краставаца високог квалитета.
У овој години фирма "Карл Кине" потписала је уговоре са око 220 коопераната, а наредне седмице почиње подјела садног материјала.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.