Sign In

У Требињу разговарано о успостављању Центра за аграрни развој Херцеговине

Објављено:

​​​​

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске проф. др Стево Мирјанић предложио је данас да се у Требињу оснује Центар за аграрни развој који би осим овог града обухватио и општине Љубиње, Берковиће и Билећу.
Мирјанић је на састанку у Требињу најавио и да ће ускоро за ово подручје бити набављена машина за привођење земљишта намјени - фреза вриједна око три милиона КМ. 
Констатујући да Херцеговина има значајне ресурсе, Мирјанић је истакао да је ради њихове што боље искориштености неопходно синхронизовати рад свих институција, одредити циљ развоја и ићи ка њиховој реализацији. 
Он је истакао да ће до краја фебруара бити донесена одлука о формирању центра, пословник о раду и план рада. 
"Ово није нова институција, већ облик дјеловања постојећих институција без нових запошљавања изузев неких специјалиста за поједино подручје у институцијама које би чиниле овај центар", појаснио је Мирјанић и додао да би већ од марта наредне године центар требало да почне са функционисањем. 
Он је истакао да се центар неће бавити само земљиштем и водом већ и осталим питањем развоја на овом подручју, додајући да се не смије запоставити сточарство, јер Требиње, Љубиње, Берковићи и Билећа имају око 13.000 говеда, око 45.000 оваца, близу 1.000 коза и око 100.000 бројлера. 
"Циљ нам је да се оно што се произведе и преради, и као финални производ пласира не само на овом подручју већ и у окружењу", рекао је Мирјанић. 
С обзиром на то да Херцеговина располаже великим пољопривредним површинама машина - фреза, коју ће ове четири општине добити на кориштење, много ће значити за обраду земљишта које није чиста ораница. 
"На подручју ове четири општине има око 12.000 хектара пољопривредног земљишта, али не знамо у каквом се стању налази, а око 4.500 хектара се обрађује. Хоћемо да се повећа тај број хектара, да их идентификујемо, да се уради инвентаризација површина и да видимо шта је за обраду, шта за пошумљавање", навео је Мирјанић. 
Он је поручио да Министарство неће престати улагати у иригационе системе све док сваки хектар земљишта на овом подручју не добије воду. 
"Са пет милиона КМ, које је Влада Републике Српске ове године намијенила за подстицање развоја иригационих система достижемо цифру од око 40 милиона КМ средстава улагања у те системе", рекао је Мирјанић. 
Говорећи о формирању Центра, градоначелник Требиња Лука Петровић навео је да ће на тај начин бити унапријеђен развој пољопривреде и да је препознато да се овај дио Херцеговине по својим климатским условима разликује од других крајева у Републици Српској. 
"Имамо воду и квалитетно земљиште које нисмо до краја искористили због чега је потребно извршити координацију рада одјељења, републичких и локалних установа како би се ови ресурси искористили и пољопривреда имала већи значај него до сада", рекао је Петровић. 
На састанку су учествовали помоћници министра, представници града Требиње, те општина Љубиње, Билећа и Берковићи, као и шефови развојних агенција и одјељења за послове аграрног сектора града Требиња и наведених општина. 
Састанку су присуствовали и представници "Вода Српске", Јединице за координацију пољопривредних пројеката, Центра за газдовање кршом и ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди. 

​​Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.