Sign In

У заштиту од поплава уложено око 80 милиона КМ за пет година

Објављено:

​Република Српска у посљедњих пет година утрошила је готово 80 милиона КМ у заштиту од поплава, при чему је изграђено или надограђено око 40 километара савских насипа, чиме је значајно повећана сигурност грађана и њихове имовине од поплава у Републици Српској, посебно када је ријеч о опасности од поплава ријеке Саве.
Осим тога, изведени су радови на 140 километара ободне каналске мреже, регулисано је око 50 километара водотока разних нивоа, те око осам километара обалоутврда.
Радови у оквиру заштите од вода у Републици Српској изводе се у шест великих пројеката укупне вриједности 215.947.512 КМ, од чега је уговорено 124.619.488 КМ, а реализовано 79.282.131 КМ.
У оквиру највећег од тих пројекта „Хитне помоћи и заштите од поплава у Републици Српској“, за који је Европска инвестицона банка обезбиједила кредит од око 107 милиона КМ, до октобра 2018.године закључено је око 35 уговора о извођењу радова, а укупна вриједност закључених уговора је око 93 милиона КМ или око 87 одсто од средстава укупно уговорених кредитом ЕИБ.
Само у оквиру овог пројекта завршено је око 20 пројеката широм Републике Српске, а између осталог изведени су радови на заштити од поплава ријека Врбања, Крижевица, Укрина и Дрињача у општинама Челинац, Братунац, Дервента и Шековићи, реконструисани савски насипи на подручју Бијељине, гдје је реконструисан и главни ободни канал и регулисан канал Јањица.
Радови су изведени и у општинама Модрича, Шамац, Србац, Козарска Дубица, Нови Град, Лакташи, Шековићи, те у Градишци и Приједору, на надоградњи насипа, санацији и чишћењу канала, а изграђена су и поправљена два моста у општинама Челинац и Србац.
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске све податке о свим пројектима у свако вријеме може дати на увид медијима и више пута је о свим улагањима извјештавало јавност.
Све горе изнесене чињенице говоре о значајним улагањима у посљедњих пет година, која ће бити настављена и у наредном периоду, прије свега изградњом Дринског насипа, као капиталног пројекта, вриједног 13,8 милиона долара.
Због тога, Министарство одбацује тврдње појединих медија како институције Републике Српске нису учиниле ништа на заштити од поплава, те скреће пажњу на потребу објективног информисања јавности о свим чињеницама, а не стварању атмосфере страха код грађана.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.