Sign In

Нису утврђене недозвољене количине микотоксина

Објављено:

​Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде предузима низ активности у циљу смањења посљедица овогодишње суше, а једна од тих посљедица је појава микотоксина у храни за животиње и у сировом млијеку.

Последњих мјесец дана Министарство је организовало узорковање и анализу хране за животиње и сировог млијека на цијелој територији Републике Српске. Од анализиране 443 фармe музних крава ни на једној фарми нису утврђене недозвољене количине микотоксина, али је у одређеном броју узорака овогодишње хране за животиње утврђено присуство афлатоксина Б1 у мањим количинама. То су углавном узорци силаже и кукуруза, али и узорци сијена.

Добијени резултати показују да је неопходно стално праћење присуства микотоксина у храни за животиње и млијеку како не би дошло до нежељених посљедица.

Министарство ће са стручним службама и институтима наставити са активностима на терену. Упозоравају се фармери да примјењују све превентивне мјере које препоручују стручњаци.

На овај начин ће се спријечити да микотоксини уђу у ланац производње, а тиме се прије свега штити здравље потрошача и домаћа производња.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.