Sign In

Одржани "Дани поља стрних жита 2017" у Душанову

Објављено:

​​​​
У Душанову, код Градишке, данас је почела традиционалана манифестација "Дани поља стрних жита 2017", у организацији Ресора за пружање стручних услуга у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.
Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да је на огледној површини у Душанову, на око четири хектара, засијана 61 различита сорта пшенице, јечма, зоби и тритикала из 11 селекцијских кућа. 
Пашалић је навео да је, осим уобичајених огледа засијаних стрних жита, представљен и оглед који се односи на употребу пестицида, фунгицида и хербицида у ратарској производњи који је реализован у сарадњи са Пољопривредним факултетом Универзитета у Бањалуци. 
Он је истакао да је ове године повећан обим огледних површина у Републици Срспкој и број засијаних сорти, да ће наредних дана бити представљени и остали огледи стрних жита, као што је оглед у Бијељини, а на јесен ће бити одржано више манифестација у вези са "Данима поља кукуруза". 
"Циљ је да пољопривредним произвођачима у Српској буду представљене нове сорте и хибриди и да им се покаже да и на својим парцелама могу узгајати сорте које дају већи принос, квалитетније жито и отпорније на поједине врсте штеточина", навео је Пашалић. 
Према његовим ријечима, у Републици Српској и ове године су засијане просјечне површине стрних жита од око 65.000 хектара, од чега је око 43.000 хектара засијано пшеницом, а остатак другим стрним житима. 
Пашалић и додао да је и ове године подстицај за пшеницу 200 КМ по засијаном хектару и пет фенинга по произведеном килограму.
 "Резултати огледних истраживања корисни су и за пољопривредне произвођаче јер могу на конкретном примјеру сагледати ефикасност средстава за заштиту биљака и научити када користити поједина средства, јер се поједини корови морају третирати ове године да би се мање појављивали у наредним годинама", навео је Митрић. 
Поповић је истакао да се пољопривредом бави око педесет година и да је у младости производио око 150 килограма пшенице по дуну​му. 
"Сада се производи и до 700 килограма пшенице по дунуму, али када се одузме висока цијене сјемена и заштитних средстава опет је зарада иста као и прије педесет година", додао је Поповић.
 Осим јесенас засијаних 65.000 хектара стрних жита, у прољећној сјетви у Републици Српској засијано је око 120.000 хектара кукуруза, соја је засијана на 3.000 хектара, под воћем је 15.000, а под поврћем 12.000 хектара. 
Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.