Sign In

Ступила на снагу наредба о мјерама за спречавање појаве и рано откривање вируса афричке куге свиња

Објављено:

​​
Данас је ступила на снагу Наредба о мјерама за спречавање појаве и рано откривањe уноса вируса афричке куге свиња. Овом Наредбом дефинисане су мјере ради спречавања појаве и раног откривања, уноса вируса Афричке куге свиња – Pestis suum african на територији Републике Српске а које су дужни спроводити власници животиња, корисници ловишта, као и ветеринарска инспекција.
Такође, формиран је и Републички кризни центар за контролу афричке куге свиња у Републици Српској. Влада Републике Српске донијела је Одлуку о формирању Републичког кризног центра за контролу афричке куге свиња у Републици Српској, на чијем челу је помоћник министра Драган Кнежевић.
Афричка куга свиња није дијагностикована на територији Републике Српске и Босне и Херцеговине, али због оправдане бојазни доношење ове Одлуке је веома важно како би се формирао Републички кризни центар за контролу афричке куге свиња у Републици Српској, као тијело које би спроводило мјере прописане Планом управљања кризном ситуацијом за контролу афричке куге свиња у Републици Српској, а у случају да се АКС дијагностикује у Републици Српској. Формирање Републичког кризног центра за контролу афричке куге свиња у Републици Српској, налази се и у одговорности државе да заштити властиту економију као и интерес пољопривредних произвођача, јер појава АКС, нанијела би огромне економске губитке. Кризни центар чине представници сљедећих институција и удружења: Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарства  финансиjа, Министарства  правде, Министарства унутрашњих послова, ЈУ Ветеринарски институт Републике Српске „Др Васо Бутозан”, Републичке управе за инспекцијске послове, Републичке управе цивилне заштите, Ветеринарске  коморе Републике Српске, Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске, Удружења свињара Републике Српске и Ловачког савеза Републике Српске.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.