Sign In

Одржана обука за произвођаче млијека у Словенији

Објављено:

​Двадесет произвођача млијека из Босне и Херцеговине јуче је завршило дводневну студијску посјету Словенији ради стицања потребних знања о начинима испуњавања стандарда ЕУ код производње млијека и млијечних производа.
Посјета је организована у оквиру Пројекта унапређења пословне климе и приступа тржишту – ИЦАМ, Међународне финансијске корпорације - ИФЦ, чланице Групације Свјетске банке, а финансирала је Влада Уједињеног Краљевства.
У току протеклих неколико година кроз Пројекат ИЦАМ је проведен низ едукација за произвођаче млијека. Едукације су организоване у сарадњи са надлежним министарствима, гдје је посебан акценат стављен на стандарде чувања здравља животиња, те хигијенских принципа ЕУ код производње и прераде млијека у цијелом ланцу.
Провођењем стандарда ЕУ на терену и реализацијом планских активности у сарадњи са надлежним министарствима, стекли су се услови да Европска унија крајем августа ове године уврсти БиХ на листу трећих земаља којима је дозвољен извоз свих врста млијека и млијечних производа у ЕУ, чиме је отворена велика извозна прилика за босанскохерцеговачке мљекаре.
Ова студијска посјета имала је за циљ подићи свијест произвођача млијека о приликама које пружа могућност пласмана њихових производа на тржиште ЕУ, те о неопходности примјене тражених стандарда уколико се жели остварити приступ овом тржишту.
Пројекат ИЦАМ пружа континуирану техничку подршку Министарству пољопривреде и шумарства Републике Српске, као и  Федералном министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства у реализацији програма едукација за произвођаче млијека и учеснике у ланцу откупа  и прераде млијека с циљем да се прошири  производни тј. извозни асортиман као и да се уклоне извозне баријере за приступ бх. произвођачима млијека тржишту ЕУ.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.