Sign In

Одржан округли сто на тему "Односи шумарства и дрвопрераде - стање и перспективе"

Објављено:

​Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске организовало je данас у Административном центру Владе Републике Српске Округли сто на тему "Односи шумарства и дрвопрераде - стање и перспективе", којем су присуствовали министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић и министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић.
Велика развојна шанса за Републику Српску постоји у повећању степена финализације производа од дрвета, због чега је битно поштовање производних планова како би се избјегли проблеми у динамици снабдијевања сировином дрвопрерађивачког сектора, изјавио је данас помоћник министра за шумарство и ловство Републике Српске Горан Зубић.
Зубић је нагласио да је зато јако важна реализација уговора о снабдијевању квантитативно, као и према динамици испоруке шумских сортимената и да би
идеално било када би та испорука текла равномјерно током цијеле године.
"Шумарство је таква област гдје природни услови, прије свега климатски, диктирају процес производње, тако да имамо извјесне застоје у зимском периоду, а што се директно одражава на дрвопрерађиваче који у тим случајевима нису ни равномјерно ни довољно снабдјевени сировином", рекао је Зубић новинарима након округлог стола. Зубић је истакао да је сјечиви етат у "Шумама Српске" ограничен на два милиона кубних метара и да се не може излазити ван тог оквира, те да је зато веома важно да се потпишу уговори о снабдијевању тачно те количине којом се располаже.
Он је додао да је циљ да се та постојећа сировина уговори са домаћим дрвопрерађивачима и да се она, кроз што виши степен финализације, преради како би се постигла што већа додатна вриједност, односно да би се остварени приход што боље искористио и задржао на просторима Српске.
Зубић је рекао да је на округлом столу, чији је организатор Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске, било доста коментара и добрих приједлога који ће бити искориштени у наредном периоду како би се додатно побољшали односи дрвопрерађивачког сектора и шумарства.
Начелник општине Соколац Милован Бјелица у име Савеза општина и градова Српске рекао је да је за локалну заједницу важно да се тамо гдје су посјечени шумски сортименти, у тој заједници највећим дијелом и прераде, те да се, ако постоје вишкови, "пребаце на сусједну локалну заједницу".
Он је истакао да је значајно то што су дате гаранције на пет година за квалитетно обезбјеђење сировине за дрвопрерађивачке субјекте, додајући да би се могло размишљати и о давању гаранција на још дужи период ради инвеститора.
"Што се тиче исплате ренте локалним заједницама од експлоатације шума, она је сада уреднија, чему је допринио и рад Пореске управе Српске која не толерише дуже периоде за измирење те обавезе и која, у случају кашњења са уплатама, употребљава своје механизме да би се та средства са шумских газдинстава пребацила локалним заједницама", рекао је Бјелица.
Предсједник Извршног одбора Удружења дрвопрерађивача Српске Дарко Партало рекао је да је жеља ове групације да се трупци из Српске и БиХ не извозе јер је због капацитета домаћих дрвопрерађивача могућа прерада свих произведених количина трупаца.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.