Sign In

Обиљежен Свјетски дан борбе против деградације земљишта и суше

Објављено:

Креирањем политика у области заштите земљишта неопходно је постићи одржавање и поправак здравствене исправности и продуктивности земљишног фонда, регулисање система одрживе производње и потрошње, те борбу против суше, закључено је у Бањалуци на радионици поводом 17. јуна - Свјетског дана борбе против деградације земљишта и суше.
Виши стручни сарадник за заштиту пољопривредног земљишта Светлана Лазић каже да процедуре морају строго водити рачуна да се интензивира неутралност деградације пољопривредних земљишта, да све даље мјере и радње морају бити креиране у смислу заштите земљишта и земљишних ресурса и да се мора развијати сарадња научноистраживачких институција и ресора за пружање стручних услуга.
Професор на Пољопривредном факултету Универзитета у Бањалуци Михајло Марковић каже да је неопходно подићи јавну свијест о значају земљишта као природног ресурса чија је главна улога производња хране и сировина за становништво.
Он је указао да се данас на различите начине атакује на земљиште, попут изградње саобраћајне и остале инфраструктуре, те осталих видова деградације, загађења и оштећења.
"Важно је минимизирати потрошњу квалитетног пољопривредног и шумског земљишта у непољопривредне и нешумске сврхе", рекао је Марковић.
Он је најавио да ће бити процијењено земљиште Републике Српске, у смислу његове деградације, те да ће бити израђени акти којима ће се борити против деградације земљишта.
"Дијелом застарјели подаци говоре да се годишње у Српској губи око 1.500 хектара пољопривредног земљишта у непољопривредно", навео је Марковић.
Продекан за научноистраживачки рад на бањалучком Шумарском факултету Маријана Каповић Соломун рекла је да постоји више фактора деградације земљишта, а један од важних је и напуштено пољопривредно земљиште, осим суше, поплава, ерозије и шумских пожара.
"Сјеверни дио Републике Српске суочава се са неконтролисаним кориштењем хемикалија у пољопривреди, урбанизацијом, а Херцеговина са честим шумским пожарима и ерозијом", навела је Соломунова.
Радионицу је организовало Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.
Данас се обиљежава Свјетски дан борбе против деградације земљишта и суше, а Секретаријат Конвенције УН за борбу против деградације земљишта, дезертификације и суше обиљежава ову годину под слоганом "Храна - храна за животиње - влакна за тканине".
Конвенција УН поручује да је данас у свијету деградирано више од двије милијарде хектара земљишта, више од 70 одсто природних екосистема је трансформисано, а до 2050. године то би могло достићи и 90 одсто.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.