Sign In

У Требињу одржана радионица о оснивању кластера

Објављено:

​​

Оснивање кластера у коме ће пословати пољопривредни произвођачи са подручја Херцеговине требало би да буде завршено у току љета, рекао је Драган Вучковић, менаџер пројекта "Развој конкурентности у руралним подручјима" Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске.
"Заједно са представницима локалних заједница, удружења, задруга и људи који се баве откупом пољопривредних производа од малих произвођача треба да дефинишемо дугорочне циљеве и ко ће бити оснивач тог кластера, да оснујемо иницијативни одбор који ће радити на статуту", рекао је Вучковић на данашњој радионици у Требињу. 
Игор Томашевић из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди ресорног министарства рекао је да је главни циљ овог пројекта пружање помоћи малом произвођачу да повећа производњу и да производе пласира на тржиште. 
Он је навео да је пројекат у Херцеговини до сада спроведен у Берковићима, гдје је почела производња јагода, а у току је реализација пројекта и на производњи паприка у Берковићима и Љубињу. 
Томашевић је рекао да ће на данашњој радионици бити представљен и бизнис-план производње малина у Фочи. 
Директор задруге "Поречанка" из Берковића Биљана Кулушић навела је да је у производњу јагода на отвореном пољу укључено 17 произвођача. 
"Они су у реализацији овог посла учествовали са 50 одсто средстава, општина 10 одсто, а кроз пројекат је добијен остатак. Ове године почели смо и производњу паприка, гдје учествује 57 пољопривредника. Овакви пројекти много значе за побољшање живота на селу људи који се баве пољопривредом", рекла је Кулушићева. 
Пројекат "Развој конкурентности у руралним подручјима" финансира Међународни Фонд за развој пољопривреде, а за прву фазу која траје до 2022. године биће издвојено најмање 24 милиона КМ. 
Након пресјека реализације овог програма до 2022. године, пројекат би требао да буде настављен и сљедећих пет година.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.