Sign In

Министар Пашалић: Договорена набавка 200 јуница за мљекару "Пађени"

Објављено:

​​​​

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је данас у Билећи да је са власником Мљекаре "Пађени" Ненадом Вукојем договорио набавку 200 јуница на подручју гдје ово предузеће врши откуп млијека, чиме ће бити повећан број музних крава.
"Вјероватно ћемо на прољеће кренуту са реализацијом мјера којим ћемо да повећамо број музних крава на овом подручју. Тиме ће бити више млијека које ова мљекара откупљује, а будући да има намјеру да шири производњу, имаћемо двоструко задовољство. С једне стране, биће више производа који су цијењени у окружењу, па чак и у скандинавским земљама, а, са друге, подржаћемо произвођаче млијека", рекао је Пашалић новинарима.
Он је, након посјете билећкој Мљекари "Пађени", рекао да ово није само важан привредни субјект за Херцеговину, већ и за Републику Српску, те да ће Влада Српске подржати ово постројење, али и произвођаче млијека.
"Иако смо умањили премију са 30 на 25 фенинга по литру производња није пала. У овој години ћемо откупити 120 милиона литара млијека што је више три милиона него прошле године, а 10 милиона него претпрошле", навео је Пашалић.
Вукоје је истакао да ће, када је ријеч о набавци јуница, Министарство пољопривреде дати једну половину укупне вриједности грла, а другу обезбиједити откупом млијека.
Он је рекао да произвођачи који буду хтјели могу да учествују са 20 одсто, а 30 одсто да плате откупом млијека Мљекари.
Према његовим ријечима, Мљекара "Пађени" има тенденцију раста од 20 одсто сваке године, те у складу са тим и њихови кооперанти морају произвести 20 одсто више млијека.
Вукоје је истакао да Мљекара "Пађени" планира проширење, те да је у овој години уложено више од два милиона КМ.
"Саградили смо објекат од 1.800 метара квадратних, опремили лабораторију која има најбољи капацитет у БиХ, па и региону, тако да су наши производи безбједни", истакао је Вукоје.
Народни посланик Илија Таминџија рекао је да је Мљекара "Пађени" једна од успјешнијих која све обавезе према држави и кооперантима годинама редовно измирује.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.