Sign In

Помоћник министра Борис Пашалић и директор ААПРС Саво Минић на "Данима поља стрних жита"

Објављено:

​У Републици Српској пшеницом је засијано 47.000 хектара и њен квалитет и здравствени статус је задовољавајући, изјавио је данас помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске др Борис Пашалић.
На традиционалој манифестацији "Дани поља стрних жита" у Бијељини Пашалић је рекао да се у аграру Српске очекује добра година, са приносом од пет тона пшенице по хектару, што је више од просјечне производње у Републици. 
Према његовим ријечима, за подстицаје је пријављено 19.500 хектара под пшеницом и 3.100 пољопривредних произвођача, што је повећање у односу на прошлу годину. 
"У Републици Српској из године у годину имамо повећање приноса стрних жита и кукуруза и добрим дијелом је то заслуга и презентација и огледа које ресорно министарство организује на 15 локација широм Српске", оцијенио је Пашалић. 
Он каже да је циљ таквог рада да се нове сорте и технологије представе домаћим произвођачима на њиви, што је много ефектније. 
Манифестацији "Дани поља стрних жита" на имању Пољопривредног добра "Семберија" у Бијељини присуствовао је и директор Агенције за аграрна плаћања Саво Минић, који је истакао да је ове године аграрни буџет у Републици Српској повећан са 60 на 71 милион марака и да су сва плаћања произвођачима редовна. 
Он је похвалио одзив домаћих произвођача на јавни позив за додјелу средстава за наводњавање и навео да су пољопривредници Републике Српске за протеклих шест мјесеци инвестирали 12 милиона КМ у системе и опрему за наводњавање. 
"Генерално имамо узлазни тренд када је у питању пољопривредна производња у Републици Српској, а пласиране субвенције Српске само пољопривредницима у Бијељини имају непрестано повећање у посљедње четири године, од девет милиона марака у 2014. години на више од 12 милиона марака у прошлој години", рекао је Минић. 
На "Данима поља стрних жита" у Бијељинина којима је присуствовало преко 150 пољопривредних произвођача, представника селекцијских кућа и дистрибутера сјемена, пољопривредници су имали прилику да виде макрооглед са 63 сорте хибрида озимих стрних жита, на којем су пшеница, јечам, тритикале, зоб и раж засијане на 2,5 хектара, а заступљено је 12 селекционих кућа.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.