Sign In

Министарство пољопривреде обезбиједило 4 милиона КМ за откуп воћа

Објављено:

​Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске др Борис Пашалић данас је на манифестацији 13. Дани воћа "Поткозарје", у Горњим Подградцима изјавио да је Министарство за воћаре обезбиједило 500.000 КМ за субвенцију набавке 10.000 бокс-палета, обезбиједило четири милиона КМ за откуп воћа, те да су воћари подржани са више од десет подстицајних мјера.
Он је навео да ће воћари у Републици Српској на 15.000 хектара засада ове године произвести око 450.000 тона воћа, што је 15 одсто више него лани, те да је вриједност ове производње око 210.000.000 КМ.
Пашалић је истакао да је Влада Српске током протеклих година уложила и знатна средства за развој и рад "Противградне првентиве Републике Српске" и да тај систем даје значајне резултате у заштити пољопривредне производње.
Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић рекао је да су овакве изложбе воћа веома значајне, јер упознају потрошаче о квалитету воћа које се производи на овим просторима.
Он је навео да су воћари изабрали крушку и шљиву, чија је цијена јако ниска, те да је ово воће било нешто лошијег квалитета у односу на јабуку, која је добро родила и око 80 одсто производа је прве класе.
Начелник општине Градишка Зоран Аџић рекао је да је ова локална заједница лидер у производњи воћа на подручју Републике Српске и БиХ, наводећи да око 400 воћара са подручја те општине годишње произведе око 4.700 вагона јабуке, 1.000 вагона крушке и 500 вагона шљиве.
"Највећи проблем воћара је пласман, због чега локална управа у сарадњи са Владом Републике Српске, али и институцијама на нивоу БиХ, мора да обезбиједи тржиште за њихову производњу.
Манифестацију 13. Дани воћа "Поткозарје", која се одржава у оквиру програма "Градишке јесени", организовала је мјесна заједница Горњи Подградци, уз подршку општине Градишка.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.