Sign In

Одржана радионица о пчеларству

Објављено:

​​

У Републици Српској је регистровано 3.300 пчелара, али је тај број и већи јер постоје и они који своја друштва нису регистровали, иако је то њихова законска обавеза, речено је данас у Бањалуци, гдје се одржава радионица о усклађивању законодавства Републике Српске са ЕУ у овој области.
Виши стручни сарадник за аграрну политику и међународну сарадњу у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Славица Самарџић рекла је да на радионици, осим пчелара из Републике Српске, учествују и стручњаци из ове области из Хрватске и Италије, који ће у оквиру предавања представити начине прилагођавања законодавства са ЕУ. 

Самарџићева је позвала пчеларе да испуне своју законску обавезу и избјегну инспекцијско кажњавање, којем су подложни сви који нису регистровани. 

Виши стручни сарадник за сточарство у ресорном министарству Саша Драгичевић оцијенио је да се пчеларство у Републици Српској развија у добром правцу, те да је прави моменат да се правилници који се примјењују, а који су проистекли из основног акта Закона о пчеларству, ускладе са законима и правилима ЕУ. 

"Тренутно је најважнија активност коју радимо успостава репроцентара у пчеларству, тестирање матица пчела, те дистрибуција матица, као и праћење резултата производности", рекао је Драгичевић. 

Радионицу организује Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске у сарадњи са ТАИЕX програмом Европске комисије за техничку подршку и размјену информација.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.