Sign In

Носиоци пољопривредних газдинстава дужни да пријаве доприносе

Објављено:

​​​Носиоци некомерцијалних пољопривредних газдинстава, имају обавезу да по основу Закона о доприносима Републике Српске, за допринос за здравствено осигурање уплате од 42 до 384 КМ годишње, зависно од статуса обвезника доприноса.
Носиоци некомерцијалних пољопривредних газдинстава, којих је и највише у Републици Српској (око 90 одсто) не уплаћују доприносе за ПИО.
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске подсјећа да су по основу Закона о доприносима, дефинисани обвезници доприноса (носиоци регистрованих некомерцијалних и комерцијалних породичних пољопривредних газдинстава) и прописан израчун основице за доприносе.
Министарство још једном подсјећа да су носиоци пољопривредних газдинстава, по Закону о доприносима дужни да пријаве доприносе, јер је то од ове године услов за добијање подстицаја.
У случају када је носилац некомерцијалног пољопривредног газдинства пензионер, прописано је да уплаћује један одсто од исплаћене пензије, што је,  ако се узме да је просјечна пензија око 350 КМ, око 3,5 КМ мјесечно или 42 КМ годишње. Овај износ може бити виши или нижи зависно од исплаћене пензије.
У случају када носилац некомерцијалног газдинства има статус запосленог лица он мјесечно уплаћује један одсто од личног бруто примања.
Када носилац некомерцијалног пољопривредног газдинства има статус пољопривредника, он уплаћује око 32 КМ мјесечно или 384 КМ годишње.
О укупног броја регистрованих пољопривредних газдинстава у Републици Српској (око 42.500) у структури пољопривредних газдинстава у Републици Српској доминирају некомерцијална пољопривредна газдинства око 38.000 (88,85 одсто), потом комерцијална око 4.000 (9,57 одсто), те пословни субјекти око 670 или 1,57 одсто.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.