Sign In

Штете од временских непогода немогуће у цјелости надокнадити

Објављено:

Посљедице временских неприлика на производњу у аграрном сектору никада није могуће у цјелини надокнадити државном интервенцијом, без обзира на економску моћ било које државе. Мјере које је донијела Влада Републике Српске имају за циљ да се ублажи штета, подстакне заснивање новог циклуса производње и улаже у капиталне намјене, прије свега у наводњавање, чиме ће се смањивати ризик у производњи. Дакле, није ријеч о покрићу или надокнади штете, јер је њу немогуће надокнадити на тај начин. 
Ова Влада је прва у региону изашла са конкретним мјерама и усмјерила новац и кроз убрзану исплату подстицаја и кроз додатна средства како би помогла пољопривредницима.
Подсјећамо да је Влада увијек излазила у сусрет пољопривредним произвођачима и када је у питању отпис дуговања по основу вјештачког ђубрива, по основу штета од поплава, мраза, суше, дрвенара, града, те штета од заразних болести биљака и животиња.
Од почетка августа убрзана је динамика исплате подстицаја, а на рачуне пољопривредника уплаћено је око 11 милиона КМ. Исплаћени су сви подстицаји из 2016.године и више од трећине подстицаја за ову годину. До краја августа биће исплаћено још око 10 милиона КМ, чиме ће аграрни буџет од 60 милиона бити реализован 50 одсто, што се никада раније није десило до краја августа. Влада ће издвојити и додатна средства од 10 милиона, од чега ће пет милиона бити усмјерено за капиталне инвестиције, прије свега за изградњу система за наводњавање, а пет милиона за подршку јесењој сјетви односно заснивању новог циклуса производње.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.