Sign In

Министар Мирјанић одржао састанак са менаџментом ЈПШ "Шуме РС"

Објављено:

​Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске проф.др Стево Мирјанић затражио је данас од руководства Јавног предузећа шумарства „Шуме Републике Српске“ да стриктно извршавају закључке Владе Републике Српске како у погледу пословања у „Шумама“, тако у погледу снабдијевања дрвним сортиментима.
Он је истакао да ниједно шумско газдинство на крају године не смије негативно пословати, те да ће резултати пословања бити ти који ће одредити да ли ће садашња менаџерска структура у Јавном предузећу, од Управе, преко Надзорног одбора, до директора шумских газдинстава, остати на тим мјестима.
Министар Мирјанић је истакао и да се морају поштовати критеријуми за расподјелу шумских дрвних сортимената, које је утврдила Влада, те да је потребно у међувремену и нивелисати те критеријуме.
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске данас је у Бањалуци организовало састанак са менаџментом „Шума Републике Српске“, представницима Инспектората Републике Српске, Савјета за шумарство и Привредне коморе Републике Српске, којем је присуствовао и министар трговине и туризма Предраг Глухаковић, а који је био посвећен пословању Јавног предузећа у овој години, те реализацији испоруке дрвних сортимената у овој и плановима за идућу годину.
Генерални директор "Шуме Републике Српске" Ристо Марић рекао је да је  за девет мјесеци ове године добит предузећа 3,7 милиона КМ, односно да је добит организационих јединица 6,7 милиона КМ, док је десет шумских газдинства исказало губитак од укупно три милиона КМ.
- Највећи губици су у шумским газдинствима „Високник“ Хан Пијесак и „Романија“ Соколац, чији је минус 1.130.000 КМ. Радимо на томе да до краја године губитке сведемо на минимум, односно да они по газдинствима не буду већи од 50.000 КМ, рекао је Марић новинарима у Бањалуци након састанка.
Према његовим ријечима, сјеча, извоз и реализација планираних послова су у складу са планом пословања, а укупна наплата је 96 одсто.
- Када је ријеч о реализацији уговора по основу високо вриједних шумских сортимената купцима који имају уговоре са Јавним предузећем, реализација свих уговора је на нивоу од 70 одсто. Наиме, сви наши купци нису једнако солвентни, и у периодима када су неликвидни или нам дугују не могу добити робу, нагласио је Марић.
Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Горан Зубић рекао је да је Влада утврдила критеријуме о расподјели шумско дрвних сортимената, те да је незадовољна разликом у степену реализације по појединим уговорима са дрвопрерађивачима, која износи од 20 до 100 одсто.
Он је додао да је за наредну годину, прије уговарања испоруке шумско дрвних сортимената потребно јасно дефинисати потребе дрвопрерађивача, њихове могућности прераде дрвета и врсту сировине коју користе.
Зубић је истакао да је у "Шумама Српске" у току увођење новог информационог система, као и израда плана систематизације радних мјеста и организације предузећа.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.