Sign In

Савјети воћарима због хладног времена и кише

Објављено:

Због хладног времена праћеног кишом, које је посљедњих дана захватило Републику Српску, и које неповољно утиче на воћне врсте, Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске савјетује произвођачима да, након престанка падавина, барем шест часова прије ниских температура, обаве третирање засада аминокиселинама како би се воћке припремиле за стресне услове. 
Други начин је димљење воћњака, односно, паљење грана, покошене траве, аутомобилских гума или сијена, што може да повећа температуру у воћњацима до једног степена.
Највише је угрожена крушка којој не одговарају ниске температуре у првих двадесетак дана након завршетка цвјетања. Плодови су пречника до или већи од 20 милиметара и због ниских температура, у већини засада, дошло је до већег опадања плодића.
Слично је и са шљивом док је код јабука нешто боље стање. У појединим општинама, као што су Бањалука, Прњавор, Лакташи и Бијељина, забиљежене су и штете од града који је падао 27.04.
Воћке су још осјетљиве на мраз и уколико у наредним данима дође до појаве мраза, односно, дуже изложености плодова температурама испод нуле, може доћи до пропадања и опадања плодова код свих воћних врста.
Ово се нарочито односи на више предјеле у којима је цвјетање недавно завршено и плодови су величине до 10 милиметара. У тим крајевима пао је и снијег који је влажан и тежак за младе гране па у случају јачих падавина може доћи до њиховог пуцања. Ако се снијег истопи и температура падне испод нуле доћи ће и до измрзавања плода.
Воћна стабла која су у доброј кондицији лакше ће да издрже неповољне климатске услове. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.