Sign In

Одржана конференција о сиревима из мијеха из БиХ у Италији

Објављено:

​У оквиру Slow Food традиционалног фестивала "Cheese“ у малом мјесту Бра у Италији који је ове године у 5 дана привукао рекордних 300.000 посјетилаца, одржана је конференција праћена дегустацијом о сиревима из мијеха из Босне и Херцеговине, Турске и Либана.

На Конференцији о сиревима из мијеха из Босне и Херцеговине је учествовала Славица Самарџић, која је овом приликом истакла да већина људи узима здраво за готово јело које једе и да нико заправо не мисли на напор који стоји иза њега, на жртву коју су произвођачи дали да би одржали одређене традиције.
"Морамо промијенити заједничко мишљење и заштитити произвођаче који и даље праве овај изванредан производ. Захваљујући раду који је последњих година урадила и Slow Food, менталитет се мијења и све је више људи који су заинтересовани за овај сир", истакла је Самарџићева.
Сир из мијеха је највјероватније најстарији начин прављења сира у људској историји, а мали произвођачи из Херцеговине, Турске, Либана и Црне Горе и дан данас чувају од нестанка ово велико културно и прехрамбено наслијеђе.
Овај сир у нашој земљи може тежити и до 90 килограма.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.