Sign In

Одржани "Дани поља кукуруза и соје Драксенић 2017"

Објављено:

​На централној манифестацији "Дани поља кукуруза и соје 2017", која је данас одржана у Козарској Дубици, у организацији Ресора за пружање стручних услуга Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, представљен је оглед са 54 хибрида кукуруза и осам сорти соје реномираних селекцијских кућа.
Оглед је у присуству бројних пољопривредних произвођача и ученика средњих пољопривредних школа, представљен на површинама предузећа "Јелена" у Драксенићу, а током манифестације обављена је жетва и вагање свих хибрида кукуруза и сорти соје, те презентација добијених резултата.
"Циљ нам је да нашим пољопривредним произвођачима прикажемо неке нове хибриде, нове сорте и технологије гајења које могу да примијене на својим парцелама", изјавио је помоћник министра пољопривреде Републике Српске Борис Пашалић.
Он је додао да се у Козарској Дубици данас одржала централна манифестација када је ријеч о пољским огледима.
"Ми сваке године поставимо 30 пољских огледа, не само ратарских већ и других култура, а ово је наш централни догађај на којем је оглед постављен на четири хектара површине. Имамо 54 хибрида кукуруза и осам сорти соје јер је у савјетодавном раду увијек важно да произвођачима нешто кажете, а затим то и покажете на самој парцели", рекао је Пашалић.
Према Пашалићевим ријечима, ова је година за пољопривредне произвођаче веома тешка и компликована, са лошим условима за производњу и губицима који премашују 40 одсто када је ријеч о производњи кукуруза.
Начелник Одјељења за привреду и пољопривреду општине Козарска Дубица Мирослав Тица изјавио је да централном манифестацијом "Дани поља кукуруза и соје" Министарство пољопривреде даје велики значај Козарској Дубици и пољопривредним прозвођачима те општине.
Он је најавио да је са помоћником министра пољопривреде данас разговарао о подстицајима за надолазећу јесењу сјетву.
"У наредних десетак дана очекујемо реализацију пројекта регресираног дизел горива за јесењу сјетву, а у догледном периоду и новчане подстицаје за свеукупну пољопривредну производњу регистрованих пољопривредних произвођача", прецизирао је Тица.
Он је додао да је изузетно важна одлука ресорног Министарства да се упусти у проблем рјешавања питања у вези са штетом од суша, током ове и наредне године.
Власник предузећа "Јелена" Марко Влајисевић је истакао значај одржавања манифестације "Дани поља кукуруза и соје".
"Сматрам да произвођачи имају шта да виде и сазнају јер смо окупили све важне сјеменске куће и агрономе, који су данас на располагању нашим пољопривредним произвођачима за сва њихова питања", рекао је Влајисевић.
Он је додао да у овој години, коју је оцијенио веома тешком за произвођаче кукуруза и соје, приноси кукуруза износе од двије до 10 тона по хектару у зависности од услова, земљишта и агротехнике.
"Сарађујемо са око 300 коопераната од којих откупљјемо кукуруз, соју и пшеници и мислим да су произвођачи задовољни", додао је Влајисевић.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.